ČSSD: Peníze ze soukromých penzijních účtů budou mizet

Praha - Sociální demokracie nesouhlasí s koaličním plánem důchodové reformy. Obává se toho, že penzijní fondy, které budou spravovat individuální účty, budou rozkradeny. V lepším případě z nich budou peníze střadatelů pozvolna mizet vinou nejrůznějších vysokých poplatků. „Já se obávám, že to skončí tak, že pan premiér Nečas si nakonec povzdechne jako bývalý ruský premiér Černomirdin: 'Chtěli jsme to co nejlepší a dopadlo to jako vždycky,'“ prohlásil stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Podle Mládka by vláda měla doložit, že se Česko nebude za pár let s potupou vracet k původnímu systému jako třeba Maďarsko, kde se podle sociálních demokratů dostal reformovaný důchodový systém do vážných problémů. Také by měla dokázat, že jejich systém neumožní rozkradení naspořených prostředků jako za kuponové privatizace. Mládek zároveň podotkl, že by se v pesimistickém scénáři mohlo stát také to, že fondy zbankrotují. „I firmy s nejlepším ratingem, jako byla Lehman Brothers, mohou zbankrotovat,“ připomněl příklad americké investiční banky, jejíž pád odstartoval finanční krizi.

Ani optimističtější varianta, která může nastat, nebude podle Mládka pro obyvatelstvo nijak příjemná. Na důchody si v ní totiž prý příliš nenaspoří. Problém totiž bude opět ve fondech a tentokrát ve výši jejich poplatků. „Optimistická varianta je, že lidem tam budou ubývat prostředky tempem zhruba jednoho procenta ročně, to znamená, že peníze se jim budou trošku vypařovat, ale něco tam zůstane,“ zdůraznil.

Brífink ČSSD k aktuálním tématům (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté zároveň upozorňují, že důchodová reforma, která by podle představ vlády měla odstartovat v roce 2013, dolehne hlavně na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Pro ty bude obtížné nejen si spořit, těžko se budou vyrovnávat také se sjednocením sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procentech, které má krýt náklady reformy a které se s největší pravděpodobností promítne do zdražení potravin, tepla a vody. Mládek to označil za asociální solidaritu chudých s bohatými.

Koalice nicméně zamýšlí, že bude sociálně slabým růst cen kompenzovat. Zvýšit by se měly například dávky v hmotné nouzi, více peněz si z daní budou moci odečíst i rodiny s dětmi.

ČSSD si notuje s komunisty

ČSSD spolu s komunisty brání současný průběžný systém, který podle nich musí zůstat základem penzijního systému, třeba doplněným důchodovým připojištěním či spořením. Soudí, že průběžný systém je nejodolnějším proti jakýmkoli vnějším vlivům, což podle nich prověřila finanční a hospodářská krize, která ho nedokázala rozkolísat. Penzijní fondy naopak, jak tvrdí, utrpěly ztráty v desítkách procent. Průběžný systém nelze vytunelovat, uvedl komunistický expert Miroslav Opálka.

Výhrady ke změně DPH má i vládní strana Věci veřejné a vymohla si sedm výjimek, pro které má zůstat zdanění na deseti procentech. Vymohly si nižší zdanění chleba, brambor, mléka, syrové zeleniny, nezpracovaných ryb, mléčné výživy pro děti a potravin pro pacienty s metabolickými problémy. Výjimku nemají mít léky, což kritizuje opozice.