Nízká cena automobilu? Často nebezpečné lákadlo

Praha – Ač v Česku od ledna platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, který by měl půjčky lépe osvětlit, obchodníci dále na své zákazníky uplatňují nejrůznější fígle, aby je oklamali. Velmi častým trikem je atraktivní cena, která ale má několik podmínek. Skutečná celková částka pak bývá ve smlouvě tak zašifrovaná, že si s tím většina lidí neporadí. Nejčastěji takto zákazníky matou prodejci automobilů.

Nízkou cenou se nenechte napálit

Zákazník může narazit i při jednorázovém placení. V některých smlouvách je takový postup možný pouze proti připlacení desítek tisíc. Hlavní lákadlo – tedy nízká cena – bývá totiž často vykoupeno úvěrem, který si zákazník musí vzít přímo v autobazaru. Dalším zádrhelem pak může být další podmínka, že si lze takovou půjčku vzít pouze po uhrazení poplatku opět v řádu desetitisíců. Ten přitom při odstoupení od úvěrové smlouvy klient už zpět nedostane.

Daniel Hůle z Člověka v tísni:

„Je hrozně důležité neustále, a to platilo vždycky, aby klient zvažoval nejen výhodnost, ale i rizikovost toho produktu.“

Pokud člověk na podobné praktiky narazí, nejlepší je koupit automobil jinde. Když si však budou sami vyřizovat půjčku, neznamená to, že se problémům vyhnou. Některé úvěrové společnosti totiž našly způsob, jak nový zákon o spotřebitelském úvěru obejít. Úvěrovou smlouvu podmiňují tím, že si klient pořídí živnostenský list. Na podnikatelský úvěr se pak ale nevztahují klauzule o ochraně spotřebitele. „Ministerstvo financí ten zákon připravilo na základě evropských předpisů a nemohlo se nijak odchýlit od textu,“ ospravedlňuje zákon mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Pokud máte pochybnosti, obraťte se na odborníky

„Pokud se klient dostane do prodlení, do neřešitelné situace, tak není možné, aby využil například institutu oddlužení,“ upozorňuje Hůle. Lidem tak nezbývá jiná obrana, než je obezřetnost. Když má potom zájemce o úvěr pochybnosti, vždy je lepší obrátit se na odborníky. Těmi může být buď Česká národní banka, nebo obchodní inspekce.

Autobazar
Zdroj: ČT24