Vyšší DPH možná vrátí paneláky na výsluní zájmu

Praha – Zájem o byty v panelových domech možná opět poroste. Byty v novostavbách, které podraží kvůli chystanému sjednocení sazeb DPH, totiž budou pro mnoho lidí nedostupné. Na konferenci časopisu Stavební fórum to dnes řekl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. Poptávka po bytech se podle něj začíná zvyšovat, ceny to ale zatím neovlivňuje.

„Když lidé nemají na nové byty, tak se klient začne koukat po panelácích,“ uvedl Novotný. „Prodávat dnes panelákový byt je určitě lepší než před rokem,“ dodal. Klíčová je ale podle něj dopravní dostupnost a pověst konkrétní lokality.

Právě v případě panelových bytů zprávy z realitního trhu uváděly v posledních dvou letech největší pokles cen. Podle prezidenta realitní asociace však nelze vyloučit, že u starších nemovitostí se můžou v budoucnosti ceny opět zvýšit.

Markéta Šichtařová, ekonomka Next Finance:

„Změna DPH by měla státu nahradit výpadky v důchodové reformě a do kasy by měla přinést až 58 miliard korun.“

Stavitelé nových bytů v současnosti uvádí, že plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procentech může zdražit nové byty až o stovky tisíc korun. Před samotnou změnou sice může růst poptávka po nových bytech, na které se nyní vztahuje snížená desetiprocentní sazba daně, potom ale může nastat opětovný propad zájmu. Sjednocením sazeb DPH chce stát získat peníze na financování důchodové reformy.