Ropa z Libye údajně přestala téct

Londýn - Vývoz ropy z Libye se dnes prakticky zastavil. K výraznému omezení těžby, které trvá už několik dnů a kvůli němuž se prudce zvýšily ceny ropy na světových trzích, se přidalo špatné počasí. To znemožňuje nakládku, řekly dnes agentuře Reuters informované zdroje. Libye je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe, denně vytěží zhruba 1,6 milionu barelů ropy, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyvážela.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger sice tvrdí, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už nekontroluje většinu ropných a plynových polí, ropa z Libye přesto nejspíš neteče. Libyjské ropné pole Hamada těžbu úplně zastavilo, další pole jedou jen na zlomek své kapacity. Nakládání navíc prý znesnadňuje počasí. Podle představitele společnosti Gulf Oil například již plně funguje terminál v Tobruku, kde se v současnosti plní velký čínský tanker.

Cena ropy kvůli nepokojům v Libyi v uplynulém týdnu prudce rostla. Atakovala dokonce hranici 120 dolarů za barel. Po příslibu Saudské Arábie, která je ochotná krýt výpadky dodávek ropy z Libye, z maxim mírně zlevnila. Dnes se ale ropa na světových trzích opět vydala k růstu. Brent nyní stojí kolem 112 dolarů, během dne byl i výš.

Libyjská ropa se možná nedostane na trhy měsíce

Thorbjorn Bak Jensen, analytik Global Risk Management

„Pokud začne rachot ještě v Saúdské Arábii, pak ropa za 120 dolarů bude levná. Pokud ne a (libyjský vůdce Muammar) Kaddáfí odejde, a ve všech těch zemích zavládne klid a mír, pak bude ropa za 120 dolarů drahá.“ 

Odborníci se výpadků nicméně stále obávají. Americká banka Merrill Lynch dnes upozornila, že nepokoje v Libyi mohou vést k tomu, že libyjská ropa nebude na trhu celé měsíce. Podle ní je vzhledem k tomu mnohem pravděpodobnější, že další takové šoky v nabídce mohou vést u ropy ve vztahu k ekonomice ke scénáři „spike and crash“, kdy počáteční prudký vzestup podkope ekonomiku a po růstu následuje podobně strmý propad. Obchodníci mají obavy také z šíření nepokojů do dalších států Organizace zemí vyvážejících ropu.

Libye za normálních okolností denně vyváží zhruba 1,1 milionu barelů ropy, přičemž 85 procent míří do Evropy. Odborníci odhadují, že nepokoje vedly k propadu těžby až o 50 procent. Obavy, že povstalci nebudou mít na těžbě zájem, se ale nenaplnily.

Libye se už několik týdnů zmítá v chaosu, který je výsledkem protivládních nepokojů a demonstrací za odstoupení tamního vůdce Muammara Kaddáfího. Jeho stoupenci se snaží revoltu potlačit, Kaddáfí už ale ztrácí kontrolu nad velkou částí libyjského území, především na východě, kde jsou i ropné terminály.