Hospodářská komora navrhuje 17procentní DPH

Praha - Hospodářská komora nesouhlasí s plánem vlády sjednotit kvůli chystané důchodové reformě sazbu daně z přidané hodnoty na 20 procentech. Takový razantní skok by podle ní mohl mít velmi negativní vliv na podnikání v České republice. Na financování důchodové reformy by prý stačilo sjednotit sazbu DPH na 17 procentech. Prezident Hospodářské komory Petr Kužel chce ještě o výši jednotné sazby DPH jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Ekonomičtí ministři se minulý týden shodli, že by sazby DPH kvůli důchodové reformě měly být sjednoceny co nejdříve, možná už v posledním čtvrtletí letošního roku. Nyní činí snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, teplo, knihy, hromadnou dopravu, vstupenky na kulturní akce a sociální péči. 

Plánované sjednocení DPH na 20 procentech komora považuje za radikální zvýšení daňové zátěže, které není nutné, i když úprava DPH je pro důchodovou reformu důležitá. Podnikatelé se podle Kužela obávají, že kvůli sjednocení DPH na 20 procentech budou čelit tlaku zaměstnanců na zvýšení mezd, a to v době, kdy kvůli hospodářské krizi výrazně seškrtali náklady. „Bude velký tlak na růst mezd ve firmách, což je, jak si myslíme, v této době velmi nepříjemná záležitost, když doznívá krize,“ podtrhl Kužel.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

I menší příjmy budou státu stačit, tvrdí komora

Jan Wiesner, předseda daňové skupiny HK:

„Bohužel k tak významným změnám vláda předem nevedla důkladnou odbornou diskusi a tyto vládní záměry nebyly konzultovány s podnikatelskou sférou.“

„Hospodářská komora navrhuje jako jednu z variant sblížení sazeb na výši 17 procent. I v tomto případě vláda získá dostatečné finanční prostředky pro krytí důchodové reformy,“ dodal. Podle propočtů komory by sjednocení daně na 17 procentech zvýšilo příjmy státního rozpočtu ročně o 42 miliard korun, zatímco na důchodovou reformu je potřeba 28 miliard korun. „Podle našeho názoru to bohatě postačí na důchodovou reformu. Je tam dostatečný polštář, aby důchodová reforma mohla být realizována,“ míní Kužel.

Kalousek: Na 17procentní DPH by stát tratil miliardy

Ministr Kalousek reagoval na prohlášení komory s tím, že sice má pochopení pro její návrhy, opakovaně ale zdůraznil, že vláda navrhuje sazbu 20 procent. Snížení této sazby o jeden bod podle něj připraví rozpočet o zhruba 11 až 12 miliard korun. O možnosti sjednotit DPH na 17 procentech se podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) mluvilo i na tripartitě.

Sjednocení sazeb DPH na 20 procentech, jak to zamýšlí koalice, by mělo vynést zhruba 58 miliard korun. Kromě financování výpadku v průběžném systému, jehož zalepení by mělo podle propočtů koalice vyjít na 20 miliard korun ročně, chce vláda část peněz použít i na kompenzace očekávaného zdražení potravin, tepla a dalších komodit pro sociálně slabé a rodiny s dětmi.

Plánované zvýšení slev na dani stát vyjde zhruba na šest miliard korun. U valorizace důchodů vyčíslila koliace náklady na čtyři miliardy. Další peníze budou potřeba na zvýšení dávek pomoci v hmotné nouzi, u kterých ale přesný dopad do státního rozpočtu nelze předjímat. Premiér Nečas minulý týden přislíbil, že veškeré peníze získané sjednocením sazeb DPH půjdou důchodového systému a na důchodovou reformu.

Vydáno pod