Ekonomika EU letos poroste o 1,8 procenta

Brusel – Hospodářství Evropské unie by letos mělo vzrůst o 1,8 procenta. Sedmnáctičlenná eurozóna si pak polepší o 1,6 procenta. Odhaduje to Evropská komise, jejíž aktuální prognóza je mírně lepší než ty odhady, které evropské ekonomice prorokovala loni na podzim. Komise nicméně zároveň upozorňuje, že současné nepokoje v severní Africe, které provází růst cen ropy, by mohly křehké oživení zbrzdit.

„Po zpomalení růstu ve 2. polovině loňského roku hospodářské oživení v EU znovu získává půdu pod nohama. Zatímco vývoz by měl znovu oživení podporovat, významnou měrou se na něm v letošním roce začne více podílet i domácí poptávka,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn s tím, že výsledkem těchto změn bude udržitelnější růst.

Hlavním tahounem unijní ekonomiky bude letos stejně jako v loňském roce Německo. Německá ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních 20 let, přičemž HDP vzrostl o 3,6 procenta. Letos by si Německo mělo slušné tempo růstu udržet. Evropská komise mu prorokuje růst o 2,4 procenta. Francouzská ekonomika, která je druhá největší, by si měla polepšit o 1,7 procenta.

Oživení povzbudí inflaci

S hospodářským oživením ovšem začínají citelně růst i ceny spotřebního zboží. Inflace by měla letos dosáhnout na 2,5 procenta v celé evropské sedmadvacítce a na 2,2 procenta v zemích platících evropskou jednotnou měnou. Růst cen by se tak měl pohybovat nad takzvaným inflačním cílem Evropské centrální banky, který činí dvě procenta. Je tak velmi pravděpodobné, že ještě letos z historických minim vzrostou úrokové sazby.

Zbrzdí oživení drahá ropa?

Prognózu komise by mohlo nabourat pokračování nepokojů v severní Africe a na Blízkém východě. Nepokoje již zásadně ovlivnily těžbu ropy v Libyi, která je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), a vyvolaly neklid na trzích. Pokud by cena ropy zůstala v důsledku nepokojů vysoká delší dobu, mohlo by se to projevit i na hrubém domácím produktu. „Samozřejmě že to má dopad. Ale v Evropě je stále relativně malý,“ uvedl Rehn.

Kritická by pro Evropskou unii mohla být hranice kolem 200 dolarů za barel, kam by se ceny mohly podle ekonomů dostat v případě, že nepokoje zasáhnou i největšího světového vývozce Saúdskou Arábii. Prognóza Evropské komise je postavená na cenách přes 100 dolarů za barel. V současnosti se barel ropy Brent obchoduje za 112 dolarů, zatímco americká ropa WTI, která minulý týden prolomila hranici 100 dolarů, se obchoduje za 97 dolarů.