Unijní soud zakázal diskriminaci pojištěnců podle pohlaví

Lucemburk/Brusel - Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku zakázal diskriminaci pojištěnců podle pohlaví. Být muž nebo žena už nebude rizikovým faktorem. Doba, kdy pojišťovny mohly nabízet ženám například levnější povinné ručení, definitivně končí. Ženy jsou obecně považovány ve srovnání s muži za „bezpečnější řidiče“. Změny ovlivní nejen pojištění aut, ale i to důchodové. V důsledku to může mít významné dopady na pojišťovací sektor.

„Brát pohlaví pojištěných osob do úvahy jako rizikový faktor v pojistných smlouvách představuje diskriminaci,“ uvedl tribunál sídlící v Lucembursku. Podle agentury Reuters může rozhodnutí navýšit náklad havarijních pojištění žen nebo zvýšit jejich důchodové příjmy. Mohlo by to mít podle ní významné dopady na pojišťovací sektor. Negativní dopad by to naopak mohlo mít na důchodce mužského pohlaví.

Podle soudu by nová pravidla, která by měla zajistit stejné pojištění a výhody mužům i ženám, měla začít začít platit od 21. prosince příštího roku. V současné době mohou pojišťovací společnosti na základě určitých pravidel rozdíly mezi ženami a muži ve smlouvách uplatňovat. Nyní se obávají, že změny budou mít negativní dopad na klienty.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Podle unijní směrnice z roku 2004 musí být nejpozději do konce roku 2007 odstraněny rozdíly ve výši pojistného a pojistného plnění mezi muži a ženami. Avšak kvůli tomu, že podobné praktiky byly v době přijímání oné směrnice běžně rozšířeny, avšak s tím, že bylo možné to zavádět postupně a „s přiměřenými přechodnými obdobími“.

Případem se zabývala unijní justice kvůli požádání od belgického ústavního soudu, na který se obrátilo jedno spotřebitelské belgické sdružení a dvě soukromé osoby. Problémem je, že v dané směrnici není uvedeno, jak dlouhá by výjimka mohla být. Podle soudu totiž bude neplatná od 21. prosince 2012.