Fortuna loni vydělala, lidé více sázeli online

Praha - Společnosti Fortuna se v loňském roce dařilo. Největší středoevropský provozovatel kurzových sázek zvýšil v roce 2010 čistý zisk o 2,6 procenta na 17,4 milionu eur (přes 420 milionů korun). Celkové sázky přijaté Fortunou se podle předběžných údajů zvýšily na 384,2 milionu eur (zhruba 9,2 miliardy korun), což je o 13,7 procenta víc než o rok dřív. Hrubé výhry stouply o 9,6 procenta na 92,8 milionu eur. Sázková kancelář působí v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a na Maltě.

Fortuna těží z toho, že je online sázení stále oblíbenější. Průměrná sázka se pohybovala okolo 120 až 130 korun, přičemž nejvíc sázeli Češi tradičně na fotbal. „U nás je většina obratu dělána na fotbalu. Fotbal je fenomén, lidi fotbal milují a sází na něj víc a víc peněz. Takže fotbal je naším sportem číslo jedna,“ uvedl generální ředitel Fortuny Jiří Bunda.

Pro následující období je hlavní prioritou Fortuny online sázení v Polsku, pro český trh je klíčovým projektem loterie. „U stíracích losů plánujeme menší pilot do konce první poloviny tohoto roku. Zbytek her, celou škálu produktů a portfolio chceme uvést do konce tohoto kalendářního roku,“ prohlásil generální ředitel projektu Loterie Martin Illner.

Fortuna zatím nezveřejnila výši dividendy

Loni se mohla Fortuna pochlubit nejen vyšším čistým ziskem, ale o více než 13 procent stoupl i objem celkových sázek a hrubé výhry si připsaly 10procentní růst. Jistým zklamáním by mohlo podle analytiků být, že firma zatím nezveřejnila výši dividendy.

„Ovšem management potvrdil svůj záměr vyplatit 70 až 100 procent čistého zisku, takže očekávám, že dividenda by mohla dosáhnout sedmi až osmi korun na akcii,“ zdůraznil analytik Komerční banky Josef Němý. Konkrétní výši dividendy navrhne představenstvo společnosti akcionářům na řádné valné hromadě, která je naplánovaná na květen.

Peníze
Zdroj: ČT24