AAA Auto expanduje do Ruska

Praha – V letošním roce vstoupí skupina autobazarů AAA Auto na ruský trh s ojetými vozy a naopak prodá svůj podíl v Rumunsku. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti. Firma také bude usilovat o licenci pojišťovacího makléře v České republice a na Slovensku. První jednání s potenciálním ruským partnerem se uskutečnila již v roce 2007. O rok později si firma dokonce najala pro tento záměr poradenskou firmu PricewaterhouseCoopers.

Potenciál ruského trhu je díky zvyšující se poptávce po ojetých vozech v zemi velmi vysoký, říká viceprezidentka AAA Auto Karolína Topolová. Firma však expanzi kvůli ekonomické krizi odsunula a naopak postupně zrušila své pobočky v Polsku a Maďarsku. V Rumunsku si nechala pouze menšinový podíl ve firmě General Automobil, který hodlá prodat v průběhu prvního pololetí letošního roku.

Karolína Topolová, viceprezidentka AAA Auto

„Záměr vstoupit na ruský trh sleduje naše společnost už od roku 2005 a z důvodu finanční krize byl tento plán časově posunut… Plánujeme spíše pomalý a konzervativní vstup na tento trh. Během prvního roku bychom měli operovat s menšími čísly, než na které jsme byli zvyklí v předchozích expanzích.“

Komentář Karolíny Topolové (zdroj: ČT24)

AAA Auto v minulosti zvažovalo i návrat na maďarský trh, představenstvo ale v úterý rozhodlo, že počká na stabilizaci tamního trhu s ojetými vozy. V příštích 18 měsících pak chce společnost rozjet nové pobočky v Liberci, Mostu, Jihlavě, Opavě a Mladé Boleslavi v České republice a v Nových Zámcích a v Prešově na Slovensku. Nyní má v ČR a na Slovensku 25 poboček včetně dvou autobazarů Auto Diskont.

Firma chce letos získat licenci pojišťovacího makléře od České národní banky a Národní banky Slovenska pro svou dceřinou společnost za účelem správy všech pojistných smluv skupiny. Současně hodlá vybraným skupinám zákazníků začít nabízet nový úvěrový produkt leasingového typu a na všech pobočkách nabídne také víceúčelové hotovostní půjčky.

V průběhu loňského roku zvýšily autobazary AAA Auto prodej ojetých aut o 7,3 procenta na 39 531 vozidel.

Autobazar
Zdroj: ČT24