Japonsko použije na obnovu prvních 50 miliard dolarů

Tokio - Japonská vláda vyčlenila na rekonstrukci oblastí zničených březnovým zemětřesením a vlnou tsunami první část peněz z rozpočtu. Částka se má blížit k 50 miliardám dolarů. Peněz ale bude potřeba mnohem víc, podle odhadů vlády až šestkrát tolik. Prioritou je teď budování provizorních obydlí a obnova infrastruktury.

Japonská vláda schválila návrh použít na obnovu oblastí zničených při nedávném zemětřesení první čtyři biliony jenů (asi 48,5 miliardy dolarů; 809 miliard korun). Z toho důvodu sestaví nouzový rozpočet, s jehož schválením počítá v květnu. Celkové škody po zemětřesení a následné vlně tsunami se odhadují v přepočtu na 300 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun).

Od konce druhé světové války je obnova severovýchodní části země, kterou živel 11. března poškodil, v Japonsku největší svého druhu. „Tímto rozpočtem děláme další krok směrem k obnově a růstu ekonomiky,“ poznamenal ministr financí Jošihiko Noda.

Podle agentury Reuters ale bude financování dalších programů na obnovu země mnohem složitější. Je totiž pravděpodobné, že vláda si bude muset další peníze částečně zajistit zvýšením daní, zčásti pak emisí dluhopisů. Japonsko je přitom nejzadluženější zemí vyspělého světa, a potřeba dalších úvěrů tak ještě zhorší jeho situaci.

Premiér Naoto Kan navíc bude muset plán výdajů, z nichž bude možné obnovu zajistit, nejdříve prosadit v parlamentu. To nemusí být snadné, protože premiér je za postoj k řešení následků této přírodní katastrofy soustavně kritizován. Pokud se mu plán výdajů nepodaří prosadit, je podle analytiků pravděpodobné, že začne sílit tlak na jeho odstoupení.