Philip Morris vyplatí dividendu 1 260 korun, příště už to tolik nebude

Kutná Hora – Přední výrobce a prodejce tabákových výrobků v Česku, společnost Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1 260 korun. Akcionáři si tak oproti loňsku polepší o téměř 500 korun. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Nekonsolidovaný čistý zisk firmy loni vzrostl o 13 procent na 2,43 miliardy korun. Dobrých výsledků dosáhly i tržby, když vzrostly na téměř 11 miliard.

Příští rok už akcionáři takovou dividendu nedostanou

Firma celkem akcionářům vyplatí 3,46 miliardy korun z části čistého zisku za rok 2010 a z nerozděleného profitu z předchozích let. Příští rok už se však tato situace opakovat nebude, upozornil akcionáře předseda představenstva firmy Alvise Giustiniani. Společnost totiž už k dividendě nebude moci připojit nerozpuštěné zisky z minulých let. Je si také potřeba uvědomit, že konsolidovaný zisk firmy klesl. „Objemy jdou dolů, a nárůsty cen to nejsou schopny vykompenzovat,“ podotkl Giustiniani.

Nárůst prodejních cen v důsledku zvýšení daní v roce 2010 podle interních odhadů Philip Morris ČR způsobil zmenšení celkového trhu s legálními cigaretami v Česku. V porovnání s předchozím rokem se trh zúžil o 2,7 procenta na 21,1 miliardy kusů cigaret. Klesal i podíl společnosti Philip Morris ČR na českém trhu, a to o 1,5 procentního bodu na 54 procent. Objem domácího odbytu firmy se v porovnání s předchozím rokem taktéž zmenšil.

Philip Morris bude prodávat cigarety výhodněji - po 24 kusech

Podle Giustinianiho jsou spotřebitelé stále citlivější na cenu. To bude podle jeho mínění platit i do budoucna. Jejich chování ovlivnila recese, hledají levnější alternativy, poznamenal. Firma tak vyjde tomuto trendu vstříc zavedením většího balení cigaret po 24 kusech, které bude pro zákazníky levnější.

Giustiniani dnes akcionářům rovněž oznámil, že hodlá příští rok ve vedení firmy skončit, protože ho čeká práce v Hongkongu. Giustiniani tak po více než třech letech opustí vedení poboček Philip Morris v ČR, na Slovensku a v Maďarsku. Odchází na pozici viceprezidenta pro Thajsko, Hongkong, Tchaj-wan, Indočínu a Bangladéš. Od června jej ve funkci nahradí současný šéf maďarské pobočky koncernu András Tövisi.

Philip Morris v Kutné Hoře
Zdroj: ČTK
Vydáno pod