Na veletrhu IDET bodoval transportér VEGA i houfnice DANA

Brno – Na letošním veletrhu obranné techniky IDET NEWS 2011 získalo šest exponátů zlatou cenu, mezi nimi modernizovaná samohybná houfnice DANA společnosti Excalibur Army nebo obrněný transportér VEGA společnosti SVOS Přelouč. Veletrh, který se koná každé dva roky, začal na brněnském výstavišti v úterý a skončí zítra. Letos ale nebyl IDET jenom o zbraních, jeho velká část je zaměřená na civilní bezpečnost a pomoc při živelních katastrofách.

Obrněný transportér VEGA je českou novinkou - jeho výhodou oproti konkurenci je vyšší odolnost proti střelám a minová ochrana. Vozidlo váží 19 tun a testy také potvrdily vyšší průchodnost terénem. Oproti konkurenci má být VEGA také levnější, SVOS Přelouč pro transportér zatím hledá kupce. 

Dalšími oceněnými jsou bojové průzkumné vozidlo PANDUR II (VOP-026 Šternberk), zodolněný a skladový ISO kontejner a manipulační podvozek (Variel), samopal CZ SCORPION EVO 3 A1 (Česká zbrojovka Uherský Brod) a rozvaděč ATS A-L BOX (ATS Telcom). 

O vítězích rozhodovali odborní novináři ze šesti zemí, v čele poroty zasedl prezident Evropské asociace vojenského tisku EMPA Jörg Ashenbrenner, která sdružuje čtyři desítky časopisů ministerstev obrany zemí EU. Nejzajímavější expozici má podle poroty na veletrhu společnost Excalibur Army.