Pozor na vadný aplikátor jedné z šarží Stopanginu

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje z českého trhu téměř 19 tisíc ústních sprejů Stopangin jedné šarže. Třicetimililitrová lahvička se v lékárnách prodávala hlavně minulý rok. Důvodem je závada na aplikátoru, který se může rozpadnout a nemocným hrozí, že by ho mohli vdechnout nebo polknout. Stahování se týká výhradně šarže 3A011070 s použitelností do listopadu 2012.

„Všichni pacienti, kteří ho mají doma, tak mohou dojít do lékárny a požádat o výměnu,“ uvedla mluvčí SÚKLu Veronika Petláková. Výměna je podle ní možná i tehdy, pokud již pacient přípravek rozbalil nebo již nemá účetní doklad.

Otázky a odpovědi od Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Kterých léčivých přípravků se výměna týká?

Výměna se týká pouze uvedené šarže léčivého přípravku Stopangin ORM SPR 1X30ML, kód SÚKL 0003128, šarže 3A011070, použitelnost do 10/2012.

Na co se tento léčivý přípravek používá?

Přípravek se používá u dospělých a dětí starších 8 let k dezinfekci dutiny ústní a hltanu při zánětlivých a infekčních onemocněních nebo při chirurgických výkonech v dutině ústní, k ústní hygieně a k potlačení zápachu z úst. Stopangin je možné používat jako podpůrný lék při léčbě antibiotiky u angín vyvolaných streptokoky.

Proč je léčivý přípravek Stopangin ORM SPR 1X30ML vyměňován?

Ve dvou případech došlo k závadě na plastovém aplikátoru, která způsobila rozpad aplikátoru na menší části, u nich je riziko pozření.

Mám doma balení léku. Co mám dělat?

Přineste jej přednostně do lékárny, v níž Vám byl léčivý přípravek vydán. Balení Vám bude vyměněno za jinou (nezávadnou) šarži tohoto přípravku.

Právě jsem lék načal, co mám dělat? Bude mi přípravek vyměněn za jinou šarži i za načaté balení?

Ano. Přípravek Stopangin ORM SPR 1X30ML Vám bude vyměněn za jinou (nezávadnou) šarži přípravku.

Mám doma načaté balení léku, ale obal jsem již vyhodil/a. Bude mi přípravek vyměněn za jinou šarži?

Ano. Přípravek Stopangin ORM SPR 1X30ML Vám bude vyměněn za jinou šarži (nezávadnou) přípravku.

Lékárna mi odmítla lék vyměnit. Co mám dělat?

Pokud při výměně nastanou problémy, obraťte se, prosím, na informační linku společnosti Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Tel.: +420 251 007 101