Na lepší časy se neblýská, tvrdí stavaři

Praha – Ani příští rok nepřinese kýžený obrat v tuzemském stavebnictví. Zakázek bude pořád málo a objem stavební produkce by měl dál klesat, navzdory tomu, že ještě v lednu čekaly stavební firmy pro rok 2012 růst tuzemské stavební výroby. Výsledky svého průzkumu dnes na diskusním setkání o stavebnictví zveřejnily společnosti CEEC Research, KPMG Česká republika a Ipsos Tambor.

Pro letošek počítají stavební manažeři s propadem odvětví o 5,6 procenta. Nejčerněji vidí vývoj stavebnictví šéfové velkých podniků a firmy z oblasti inženýrského stavitelství. „Nejméně optimistický vývoj předpokládáme zejména u velkých stavebních firem, u nichž by ke stabilizaci výsledků mohlo začít docházet až v roce 2012,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Zatímco v lednu ředitelé stavebních společností očekávali, že obor může příští rok růst o 1,6 procenta, nyní odhadují pokles o 0,6 procenta. Pesimističtější jsou i velké stavební podniky a firmy z inženýrského stavitelství. Tyto společnosti očekávají letošní pokles tržeb o 3,9 procenta, což je víc, než říkal výhled ze začátku roku. Snižování výnosů se v tomto segmentu nezastaví asi ani v roce 2012.

Martin Doksanský, generální ředitel SMP CZ:

„V roce 2012 bude situace ve stavebnictví velmi závažná. Očekávám, že propad celkového objemu produkce stavebních společností bude v roce 2012 až o 50 procent oproti roku 2008,“ poznamenal."

Problémem pro stavaře nejsou aktuálně nevyužité kapacity, ale cena, za kterou zakázky získávají, soudí partner KPMG Česká republika Pavel Kliment. Nedostatek zakázek totiž začal ve stavebnictví tlačit ceny stavebních prací dolů.

„Celkově 42 procent ředitelů stavebních společností uvádí, že jsou v současných podmínkách ochotni přijmout zakázku s nulovou, nebo dokonce zápornou marží. V inženýrském stavitelství se jedná téměř o každou druhou firmu,“ řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.