Glencore upíše v Londýně akciový rekord

New York - Švýcarská společnost Glencore International, největší obchodník s komoditami na světě, jde na burzu. S akciemi společnosti se bude poprvé obchodovat 24. května v Londýně a 25. května v Hongkongu. Firma se s tržní hodnotou téměř 60 miliard dolarů stala sedmým největším těžařem na světě. Veřejnosti nabídla necelých dvacet procent akcií, přesto jde o největší primární úpis akcií v historii londýnské burzy. Emise akcií Glencore může mít hodnotu až 11 miliard dolarů (189 miliard korun).

Glencore vstupuje na burzu v době, kdy podmínky komoditám příliš nepřejí. Cena americké ropy klesla během posledního měsíce o 12 procent, zlato odepsalo přes 5 procent a stříbro dokonce čtvrtinu ze své hodnoty. I tak je ale o akcie Glencore, která se kromě těžby zabývá i obchodem s komoditami, velký zájem.

„Jsou tam pozitivní faktory. První je, že se jedná o diverzifikovanou společnost. Glencore vlastní doly na uhlí, zinek a měď, podíl ve švýcarské Xtratě a největším producentu hliníku United Rusal,“ říká analytik České spořitelny Martin Krajhanzl. Podle ředitele firmy Glencore Ivana Glasenberga je veřejná emise akcií logickým krokem v rozvoji a strategii společnosti: „Chceme být otevření a vítáme nové investory.“

Rekordní IPO giganta Glencore (zdroj: ČT24)

Glencore si akcionáře hýčká

Právě investory si hodlá Glencore udržet stůj co stůj. Stávající akcionáři mají totiž zakázáno v příštích pěti letech prodávat svoje akcie. „To vlastně působí na upisovatele jako pozitivní faktor, jelikož současní akcionáři jsou zainteresováni na dalším rozvoji společnosti,“ dodal Krajhanzl.

Glencore stanovil emisní cenu na 5,30 britské libry (zhruba 147 korun). Kurz akcií v omezeném obchodování stoupl nejprve tři procenta nad emisní hodnotu, a poté zisk zmírnil na zhruba dvě procenta.

Analytici předpovídají, že by se firmě mělo i nadále dařit, a to i přes konkurenci, která Glencoru po vstupu na burzu vznikne. Mezi hlavní protivníky budou patřit přední obchodníci s komoditami jako Morgan Stanley, Goldman Sachs nebo britská Barclays. „Bankovní domy jsou regulované, zatímco Glencore téměř regulovaný není. A proto má větší možnosti při uplatňování své obchodní strategie,“ vysvětlil Krajhanzl. Zatím se firmě strategie vyplácí. Minulý rok se podařilo Glencoru zvýšit čistý zisk o téměř polovinu a tržby vzrostly o 36 procent na 145 miliard dolarů.

Glencore zřejmě koupí klíčové provozy Setuzy

Glencore by se mohl stát novým majitelem lukrativnější části bývalé Setuzy. S odvoláním na několik zdrojů z trhu to před týdnem uvedl server Euro.cz. Kdo někdejší Setuzu nyní ovládá, není známo - spekuluje se o kontroverzním podnikateli Petru Sisákovi. Současný provozovatel chemičky, společnost STZ, odmítl transakci potvrdit.

  • Londýnská burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231531.jpg
  • Glencore autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256063.jpg