Sazka neplatí ani státu, může ji to stát licenci

Praha - Loterijní společnost Sazka neodvedla státu poplatky ze své činnosti a hrozí jí odebrání licence. Ministerstvo financí kvůli tomu již se Sazkou zahájilo správní řízení o odebrání licence na veškerou činnost. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že loterijní firma státu dluží přes 60 milionů korun. Sazka je od 29. března v úpadku. Kvůli tomu, že včas nevyplatila rekordní 103milionový jackpot, jí už ministerstvo pozastavilo loterijní licenci.

Nyní běží lhůta pro odvolání a vedení loterijní společnosti už oznámilo, že ji využije. Jedinou nezaplacenou výhru prý splácí, ostatní vyplácí v termínu.

Druhé správní řízení, o jehož zahájení ministerstvo vyrozumělo Sazku dnes, je ale podle Kalouska mnohem vážnější. „To už je správní řízení o odebrání celé licence na veškerou činnost. Ona dluží státu po lhůtě splatnosti,“ upozornil v rozhovoru pro Impulsy Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Sazka neodvedla státu poplatky (zdroj: ČT24)

„Sazka se může do 8. června vyjádřit a my můžeme do 30 dnů rozhodnout,“ doplnil Jakob. Pokud by Sazka peníze zaplatila, ministerstvo správní řízení zastaví.

Sazka se nevzdá licence bez boje

Padající loterijní hvězda se chce odebrání licence ve správním řízení bránit všemi dostupnými prostředky. „Sazka využije všech právních prostředků v rámci správního řízení a zároveň upozorňuje, že podává odvolání proti zamítnutí žádosti o prodloužení splatnosti těchto poplatků,“ řekl ČT24 mluvčí společnosti Jan Tuna.

Finanční problémy Sazky se už podepsaly na zájmu sázejících o její loterie. Podle zprávy společnosti PricewaterhouseCoopers klesly Sazce v dubnu tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 milionů korun. Meziměsíčně se tržby propadly o 224 milionů korun, tedy o 37 procent. Insolvenční správce Josef Cupka dokonce uvedl, že od začátku roku do konce března vykázala Sazka ztrátu ve výši 867 milionů korun. Firma sama to nicméně popírá.

Mračna se stahují i nad O2 arenou

Nejistota a obavy panují také kolem O2 areny, kvůli které se Sazka dostala do finančních těžkostí. Smlouva mezi Občanským sdružením Zelený ostrov a společností Bestsport o užívání O2 Areny zanikla již na konci letošního března. Od 1. dubna je tak O2 arena podle opatrovníka sdružení Zdeňka Ertla využívána neoprávněně. Důvodem je fakt, že společnost Bestsport sama na sebe podala insolvenční návrh. Kvůli tomu smlouva automaticky zanikla.

Sazka, Bestsport a Zelený ostrov jsou dohromady propleteny spletí smluv. Navzájem vůči sobě evidují různé závazky a pohledávky. Propojeny jsou také personálně.

Sazka
Zdroj: ČT24