Farmáři z Tasmánie se mohou spolehnout na kvalitní zavlažování

Sydney - Australská vláda vyčlenila stovky milionů dolarů na systém zavlažování farem v Tasmánii. První zařízení je v provozu pouhých pár dní. Jeho cílem je pomoci zemědělcům v boji se suchem, které ničí jejich půdu. Australské farmáře nutí extrémně vysoké teploty, sucho a nedostatek vody každoročně zvažovat, zda nehledat jiné živobytí. Výjimkou nejsou ani obyvatelé Tasmánie, která je tradiční pěstitelskou oblastí.

Australští farmáři si musí zvykat na častou změnu půdy v nepoužitelný kus země. V novém zavlažování tak vidí spásu. „Platit budeme asi 2,5 tisíce australských dolarů za megalitr, tedy dvakrát tolik než jinde v Austrálii. Není to levné, ale na ceně tady nezáleží, protože konečně máme jistotu pravidelné zálivky,“ říká farmář Matthew Dent.

Podle úřadů stála výstavba podzemního potrubí dlouhého 45 kilometrů dvanáct milionů amerických dolarů, přičemž má obsloužit 25 tisíc hektarů. Zájem o napojení na sofistikovaný systém zatím projevilo 70 procent farmářů.

Zavlažovací systém v Tasmánii (zdroj: ČT24)

Peter Rand, Rada pro zavlažování v Tasmánii:

„Vznikne tu ideální prostředí pro pěstování lukrativních plodin – třeba hroznového vína, třešní nebo salátu. Farmáři se mohou těšit na vysoké výdělky.“

Nové tasmánské zařízení přivede ročně do oblasti pět tisíc megalitrů vody. Je prvním zařízením ze třinácti, které chce vláda zprovoznit. Na nynější projekt vyčlenila 40 milionů australských dolarů.