Světový podnikatel roku: Letos poprvé žena, Olivia Lumová

Monte Carlo - Titul Nejlepší podnikatelka světa za rok 2011 si v noci na dnešek vysloužila od společnosti Ernst & Young Olivia Lumová ze singapurské společnosti Hyflux. Lumová je vůbec první ženou v pětadvacetileté historii ocenění, která tento titul získala. Singapurskou podnikatelku vybírala porota z finalistů z padesátky zemí. Česko zastupovali majitelé společnosti Walmark bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachové.

Firmu Hyflux založila Lumová v roce 1989 se dvěma zaměstnanci a se základním kapitálem 15 tisíc dolarů. Nyní patří firma mezi přední dodavatele technologií pro odsolování vody. Stala se z ní veřejně obchodovaná společnost s obratem 450 milionů dolarů, která zaměstnává 2 300 lidí a působí kromě zemí jihovýchodní Asie také v Číně, v Indii, na Blízkém východě a v severní Africe.

Maria Pinelliová, viceprezidentka společnosti Ernst & Young

„Jako první žena zvolená světovou podnikatelkou roku je Olivia skvělým příkladem pro podnikatele a pro ženy v Asii i na celém světě. (Ocenění) může jenom urychlit rostoucí celosvětový trend, kdy stále více žen vytváří skvělé firmy.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Při přebírání ceny Lumová prohlásila, že ji přijímá jménem všech zaměstnanců své firmy: „Utvrzuje to mé přesvědčení, že při boji proti hladu a chudobě neexistují potíže, které by nešlo překonat.“ Předseda poroty Tan Sri Francis ocenil, že se dokázala prosadit v náročném terénu: „Podnikat ve spojení s vodou je náročné. Je to odvětví svázané množstvím předpisů, regulované politiky.“

Porotci soutěže hodnotili nejen dosažené úspěchy uchazečů, ale rovněž silný životní příběh. „S podnikáním jsem vlastně začala už ve čtyřech letech. Podél cesty jsem prodávala papáju,“ přiblížila Olivia.

Soutěž Podnikatel roku (Entrepreneur Of The Year), která vybírá nejúspěšnější průkopníky v oblasti podnikání, založila společnost Ernst & Young ve Spojených státech amerických v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a v současné době se jako světově uznávaná soutěž pravidelně vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech.

Monte Carlo
Zdroj: Paul Gilham/ISIFA/Getty Images