EU se zaměří na boj členských zemí s korupcí

Brusel – V rámci posílení boje s korupcí v unii Evropská komise rozhodla o vzniku nového mechanismu, který by měl sledovat a posuzovat to, jak jednotlivé země „sedmadvacítky“ potírají korupci. Další kroky a návrhy se chystají. Nový mechanismus, který se komise rozhodla zřídit, znamená, že komise bude každé dva roky vypracovávat zprávu o tom, jak si jednotlivé země EU v boji s korupcí počínají. První zpráva by měla být v roce 2013.

„Zatímco na mezinárodní a evropské úrovni máme poměrně propracovaný právní rámec, mezi členskými státy EU jsme byli svědky toho, že jeho provádění je velmi nerovnoměrné,“ prohlásila během představování protikorupčních vizí Bruselu eurokomisařka Cecilia Malmströmová. Evropským politikům vytkla, že jim chybí dostatečná rozhodnost v boji proti korupci.

Komise připomněla čísla některých mezinárodních organizací, podle nichž náklady, které způsobuje korupce v hospodářství EU, dosahují ročně kolem 120 miliard eur. Navíc čtyři z pěti lidí v EU korupci považují za jeden z hlavních problémů své země. Komise zdůraznila, že s touto trestnou činností se, byť s různou intenzitou, potýkají všechny země EU.

Komise chystá monitorovací zprávu na každé dva roky

Dle nového mechanismu bude komise každé dva roky vypracovávat zprávu o tom, jak si jednotlivé země EU v boji s korupcí počínají. První zpráva by měla být v roce 2013. Eurokomisařka připustila, že zřízení nového mechanismu nevyřeší všechny problémy, které s korupcí souvisejí. Současně však dodala, že pomůže k lepšímu boji s ní.

Malmströmová odmítla specifikovat, které země EU mají s korupcí největší problémy. Vytváření nějakého podobného „žebříčku“ by také podle ní nemělo být výsledkem nového protikorupčního nástroje. Tím by mělo být spíš upozornění na nedostatky, získání porovnatelných dat či jejich širší analýza. Komisařka zdůraznila, že komise hodlá v brzké době přijít i s dalšími návrhy či kroky na podporu boje s korupcí: „V následujících letech navrhnu další podobná opatření, jako jsou nová pravidla pro zabavování majetku pocházejícího z trestné činnosti.“

Úplatek
Zdroj: ISIFA/Mood Board/Rex Features/Vikki Grant