Manažeři životopisům nevěří, reference si ale neověřují

Praha – Více než dvě třetiny českých manažerů nevěří životopisům uchazečů o místo. Kandidáti podle nich přehánějí. Lžou především při uvádění jazykových schopností a v popisu skutečné náplně práce v předchozích zaměstnáních. K takovým výsledkům došel průzkum personální agentury Robert Half International.

Kandidáti v Česku v životopisech zveličují podle 70 procent manažerů. Podobně jsou na tom však i naši jižní sousedi. V Rakousku potvrdilo stejnou zkušenost 60 procent oslovených manažerů, v Německu potom polovina z nich. Naopak nejdůvěryhodnější životopisy píší lucemburští kandidáti. Více než dvě třetiny respondentů totiž uvedlo, že jejich životopisy přesně odrážejí profil kandidáta.

V zahraničí se manažeři o reference zajímají

Co zajímá manažery nejvíce?

„Pro české zaměstnavatele jsou klíčové dosavadní zkušenosti, které uchazeč v daném oboru získal. Pouhá dvě procenta dotázaných uvedla, že v první řadě porovnávají vzdělání uchazečů,“ tvrdí ředitel Robert Half pro ČR Aleš Křížek.

Ani podobná zkušenost však manažery nepřiměla k tomu, aby si reference svých uchazečů ověřovali. Nikdy to nedělá 40 procent manažerů. Naopak v Brazílii a Dubaji si téměř polovina manažerů ověřuje reference vždy. Hodně se však čeští manažeři zajímají o profesní zkušenosti kandidáta. V zahraničí se ale na předchozí práci tolik šéfů nedívá. Například v Rakousku dá na zkušenosti jen pětina manažerů, v Německu téměř čtvrtina.

Průzkum za 1. čtvrtletí letošního roku je mezinárodní průzkum prováděný mezi manažery v oblasti lidských zdrojů a financí v 11 zemích světa. Pro Robert Half International jej zpracovala nezávislá agentura Heliview Research. Na otázky týkající se pracovního trhu odpovídalo přes 2 525 manažerů, z toho více než 200 v Česku.