Odbory budou na tripartitě žádat Kalouskovu hlavu

Praha - Odbory budou během pondělního zasedání tripartity i nadále požadovat přepracování vládních reforem. Například daňová reforma podle nich prohloubí deficit veřejných rozpočtů. Po mimořádném zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekl předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula. Odboráři budou požadovat také odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) z funkce kvůli tomu, že během čtvrtečního protestního pochodu vyšel před budovu ministerstva, aby tam diskutoval s davem.

„Chceme jeho hlavu, to znamená odvolání z funkce ministra,“ prohlásil šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Kalousek podle něj provokoval, když ve čtvrtek u svého ministerstva vyrazil diskutovat s davem a riskoval vyhrocení situace, což si ústavní činitel nemůže podle předáka dovolit.

Kalousek včera před budovou ministerstva financí pobyl mezi demonstranty asi dvacet minut. Vyslechl si řadu nadávek a lidé shromáždění před ministerstvem na něj házeli rajčata, ovoce a vajíčka, všichni ale minuli. Odboráři popírají, že by za incidentem stál někdo z jejich řad. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka si šéf státní kasy může za incident sám, protože provokoval.

Českomoravská konfederace dnes rovněž hodnotila průběh stávky, která trvala 24 hodin od půlnoci do půlnoci a během které nevyjely vlaky ani pražské metro. Omezena byla i tramvajová a autobusová doprava v Praze i dalších městech ČR. „Vše, co se kolem stávky dělo, považujeme za velmi vážné,“ uvedl Středula. Situace by se podle něj měla uklidnit pro další jednání, ale to není možné, dokud vláda nebude říkat pravdu o reformách.

„Výhrady, které máme k jednotlivým reformám, jsou vážné,“ dodal Středula. Daňová reforma podle něj způsobí napětí ve státním rozpočtu a prohloubí jeho deficit. V případě penzijní reformy budou odboráři požadovat zavedení zaměstnavatelských penzijních fondů alespoň u lidí s nejtěžšími profesemi. Zavedení těchto fondů přitom vláda odmítá.

O změnách ve zdravotnictví, které právě projednává sněmovna a jejichž konečné schválení vláda odložila kvůli stávce, chce o víkendu s odboráři hovořit předseda Věcí veřejných Radek John. Setkat se chce s odborářským šéfem Jaroslavem Zavadilem. Chce s ním diskutovat mimo jiné o sociálních dopadech reforem. Předseda VV se s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) chtěl sejít už ve čtvrtek. Zavadil ale podle Johna musel jet na jednání odborových organizací, proto společnou schůzku odložili.

Vydáno pod