Po dluhopisech Českých drah se jen zaprášilo

Praha - Nabídku převýšil zájem o dluhopisy Českých drah, které firma vydává i kvůli financování nákupu vozového parku. Celkem vydal dopravce dluhopisy za 300 milionů eur (asi 7,2 miliardy korun), během první hodiny nabídky se však sešly objednávky za téměř 400 milionů eur, jak upřesnila Erste Group, která emisi aranžovala. Sedmdesát procent emise bylo upsáno investory z Rakouska, Německa a Česka.

„Úspěšné umístění eurových dluhopisů Českých drah - vůbec největší emise železniční společnosti ze střední a východní Evropy - je jasným důkazem toho, že investoři uznávají pozici společnosti jako jednoho z deseti nejdůležitějších železničních podniků v EU,“ prohlásil zástupce generálního ředitele Erste Group Franz Hochstrasser. Podle něj hrála významnou roli skutečnost, že České dráhy jsou vlastněné státem s velkým potenciálem.

Dráhy chystají modernizaci svého parku

O dluhopisy Českých drah byl podle Erste Group zájem zejména od investičních fondů, bank, centrálních bank a pojišťoven. České dráhy využijí výnosu z prodeje dluhopisů k financování části svého plánu kapitálových investic, včetně zejména nákupu a modernizace železničního vozového parku.

V letošním roce plánují České dráhy investovat do obnovy vagonů, lokomotiv a vlakových souprav až 8,6 miliardy korun. Snaží se modernizovat vozový park a zvyšovat úroveň služeb kvůli očekávanému nástupu konkurence v osobní železniční dopravě. Letos v září plánuje na trati Praha - Ostrava spustit dálkové vlaky společnost RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, od prosince 2012 chce na stejnou trasu vyjet společnost Leo Express podnikatele Leoše Novotného.

Od roku 2007 jsou podle Erste Group ve střední a východní Evropě největšími vypisovateli dluhopisů společnosti z Česka a Polska. Tito emitenti vydali až polovinu celkového objemu emisí dluhopisů. Odhadovaná celková výše emisí firemních dluhopisů v eurech v regionu od začátku roku 2011 činí 1,5 miliardy eur. Další stupňování aktivity společností očekává Erste Group i v dalším období.

Makléř v akci
Zdroj: ČT24/Bondtalk.com