Hotely letos turisty táhnou, kempy lomí rukama

Praha - Cestovní ruch v tuzemsku pomalu ožívá. Turisti se začínají do Česka konečně vracet. Radují se hoteliéři i cestovní kanceláře. Na rozdíl od minulých let nejsou ale turisti ochotni tolik utrácet. Provozovatelé kempů ale lomí rukama. Cizince už totiž bydlení v chatách a stanech neláká. V jižních Čechách, na Moravě nebo v horských regionech tak návštěvnost zachraňují Češi.

Nejčastěji vídanými turisty v Česku jsou Rusové, Španělé, lidé ze Spojených států a skandinávských zemí. Italy už naopak tuzemské krásy nezajímají tolik jako v minulých letech. „My jsme teď zaznamenali v podstatě v letošním roce nárůst i v příjezdu turistů, i obsazenosti hotelů,“ pochvaluje si vývoj prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Kempy už netáhnou, vyšší DPH může zlikvidovat desetinu trhu

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Prezident Asociace kempů a chatových osad ČR Vlastimil Němec:

„Problémem jsou městské kempy a hlavně Praha, které byly léta závislé na zahraniční klientele, a tam je výrazný pokles, kde někde dosahuje už 50 procent.“

Za menší návštěvností kempů podle jejich provozovatelů mohou ceny pohonných hmot a také nízké ceny letenek. Tady ale výčet problémů nekončí. „Obrovským problémem je mýto, kde se mezi vozy nad 3,5 tuny zahrnula i obytná auta, zvláště té movitější klientely a ta už se dneska naší republice vyhýbá, a využívá rakouské dálnice,“ tvrdí Němec. Nejvíc ale podnikatele v cestovním ruchu trápí plánované zvýšení daně z přidané hodnoty.

„Především pro menší hoteliéry to může být likvidační. Já se obávám, že může z trhu zmizet třeba i 10 procent kapacity,“ obává se dopadu vyššího DPH mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Je otázka, který podnikatel si může dovolit to zvýšení DPH v tomto případě promítnout jakoby na úkor své marže,“ přidává se ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška. Podle Asociace cestovních kanceláří by tak mohla ze zdejšího turistického trhu zmizet až desetina podnikatelů. Šanci na přežití budou mít jen ti nejsilnější hráči.