Jak naskočit do burzovního vlaku?

Praha – V dobách bouřících finančních trhů a klesajících akcií začíná řada drobných investorů intenzivně přemýšlet nad vložením svých peněz do cenných papírů. Může ale fyzická osoba samostatně obchodovat na burze a případně jakým způsobem?

Dotaz od diváka ČT 

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda může fyzická osoba samostatně obchodovat na burze? Pokud ano, co je k tomu kromě znalostí v oboru finančnictví potřeba? Je bezpečné obchodovat na internetových burzách, případně ze kterých online burz bych si měl u nás vybrat (jsou vhodné např. Patria-Direct, Plus500, a jiné)? 

Obchodování na burze 

Nejjednodušší bude pro českého investora zvolit akcie nabízené Burzou cenných papírů Praha. Podle informací pražské burzy lze obchodovat pouze prostřednictvím jejích členů, kterými jsou zejména významné banky (Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB atd.) a makléřské firmy (Patria, Atlantik FT, Cyrrus apod.). 

Pokud jste se rozhodli na burze investovat, je nutné s některým z těchto členů uzavřít dohodu o poskytování investičních služeb, na jejímž základě je pak možné uzavírat obchody. Příkazy do obchodního systému burzy za vás zadává makléř – zaměstnanec člena burzy. Jednotlivé obchodní příkazy je možné zadávat telefonicky nebo elektronicky prostřednictvím počítače. O možnostech komunikace se poradíte přímo s příslušným pracovníkem vybraného člena burzy. 

Na burze
Zdroj: Arne Dedert/ISIFA/EPA

Kam lze vložit investice?

Pražská burza v současnosti nabízí obchodování s následujícími instrumenty: akcie, dluhopisy, investiční certifikáty, warrantya tzv. futures. Tyto jednotlivé instrumenty se od sebe liší a svým charakterem vyhovují různým typům investorů. Jejich vzájemná kombinace umožňuje nastavit investici tak, aby byla z pohledu zisku a případného rizika vyvážená. 

Než vložíte své peníze na finanční trhy, je třeba promyslet: 

  • cíl investice
  • přibližnou dobu trvání investice
  • přípustnou míru rizika (možného výnosu)
  • snaha o získání maxima informací o společnosti, které se rozhodl svěřit své finanční prostředky. 

Jak danit burzovní zisky (pokud nějaké jsou)? 

Příjmy z prodeje akcií či podílových listů se daní jako příležitostné příjmy, což podléhá paragrafu 10 zákona o dani z příjmu. Opačná situace je však u cenných papírů, které byly ve vlastnictví více než půl roku. Příjmy z nich se totiž danit nemusí a investor si tak odnese plný výnos, pokud tedy k nějakému došlo.