Ekonomice USA se na lepší časy neblýská

Řím – Americká ekonomika si na lepší časy bude muset zřejmě ještě nějakou dobu počkat. Po sérii otřesů na burzách a boji o strop státního dluhu totiž tamní centrální banka přišla s tím, že zemi nejspíš dalším stimulačním balíčkem nepomůže. Na řadě by tak mohlo být propouštění a snižování platů. Mezinárodní měnový fond (MMF) navíc zemi snížil odhad růstu na letošní rok na 1,6 procenta. Původně odhadoval, že vzroste téměř o procento více. Údaje přinesla italská agentura ANSA, která se odvolává na připravovanou zprávu.

Americká nezaměstnanost se nechce otočit k nižším číslům. Již třicet měsíců v řadě se nedostala pod osm procent a prezident Obama, který na slibu situaci změnit vydělal většinu hlasů ke svému zvolení, teď u některých voličů vyvolává rozhořčení.

„Je jasné, že americká ekonomika se z krize nedostala tak rychle, jak jsme doufali,“ uvedl prezident americké centrální banky Ben Bernanke. Tentokrát už ale Fed umělé oživení nechce podporovat. Poslední balík státních peněz vypuštěný do oběhu totiž nepřesvědčil firmy ani domácnosti o tom, že mohou bez obav nakupovat a zaměstnat další lidi.

Američané jsou nespokojení, proto neutrácejí

Platy se nezvyšují ani excelentním pracovníkům. „Chtěla bych u učení zůstat, ale musím taky platit nájem, poplatky a půjčku na auto. Až dostuduji na zdravotní sestru a najdu si místo, budu mít o dvacet čtyři tisíc dolarů ročně víc a to mi opravdu pomůže,“ tvrdí dvojnásobná držitelka titulu učitelka roku Linda DeRegnaucourtová

Americká ekonomika se nevzmáhá (zdroj: ČT24)

Situace je však horší i pro soukromníky. Musejí se proto v horších časech učit, jak vyžít s málem. „Dá se docela dobře zvyknout na to, mít jen pár věcí a byt tak malý, jako je tenhle. Víc vlastně stejně nepotřebuji. Přes den tu pracuji na zakázkách a večer se z těch sedmi metrů čtverečních stává ložnice,“ popisuje svůj život architekt na volné noze Luke Clark Tyler.

Co tedy dál?

Teď centrální banka pracuje na dalším plánu. Ten bude americká ekonomika potřebovat. Ani v předpovědi na příští rok totiž není MMF optimistický. Původní předpověď na 2,7procentní růst srazil na pouhá dvě procenta. Detaily o tom, jak oživit tamní ekonomiku, chce Fed představit až po zářijovém jednání. Vláda prozatím slíbila alespoň ponechat úrokové sazby na minimu, tedy 0,25 procenta.

Pohorší si i eurozóna

Podle stejného zdroje snížil fond odhad růstu také pro eurozónu. Ta by měla vzrůst na 1,9 procenta. Na horší výsledky by se měla připravit i ekonomika v zemích platících jednotnou měnou také v příštím roce. Eurozóna jako celek podle MMF příští rok vykáže hospodářský růst 1,4 procenta, nikoli 1,7 procenta předpokládaných fondem dosud. Měnový fond prý také vyzve centrální banky v USA i v Evropě, aby se připravily na další uvolnění měnové politiky.

Zmíněné prognózy jsou podle italské agentury součástí nového výhledu světové ekonomiky, který MMF vydá v září. Fond výhled vydává dvakrát ročně a během roku jej aktualizuje.