Ukrajinci chtějí omezit dovoz ruského plynu

Kyjev - Ukrajinská vláda plánuje v příštích letech snížit dovoz zemního plynu z Ruska o dvě třetiny, protože jeho cena je příliš vysoká. Oznámil to dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov. Dodal, že země musí zvýšit produkci uhlí, aby dodávky ruského plynu nahradila. V minulosti přitom kvůli dovozu této suroviny mezi oběma zeměmi zuřilo několik krizí.

Ukrajinský ministr energetiky a uhelného průmyslu Jurij Bojko se již dříve nechal slyšet, že Ukrajina hodlá v letošním roce omezit spotřebu plynu na zhruba 54 miliard metrů krychlových z loňských 64 miliard. Dodal, že Kyjev chce během pěti let snížit dovoz ruského plynu na 12 miliard metrů krychlových z loňských 40 miliard.

Neshody Moskvy a Kyjeva ohledně cen plynu zastavily na začátku roku 2009 cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky také na počátku roku 2006.

Rusko by mělo v říjnu spustit provoz plynovodu Nord Stream, který do Německa přivede ruský plyn po dně Baltského moře. Plynovod bude do Evropy ročně přepravovat zhruba 20 miliard krychlových metrů plynu, které nyní procházejí přes Ukrajinu. Loni bylo přes Ukrajinu do Evropy dopraveno celkem 95,4 miliard krychlových metrů plynu.

Rozhovor s Vratislavem Ludvíkem (zdroj: ČT24)