Exxon přebral BP kontrakt s ruským gigantem Rosněfť

Soči/Moskva – Největší americký producent ropy, společnost Exxon Mobil a ruský ropný gigant Rosněfť budou spolupracovat. Smlouva o strategické spolupráci byla podepsána za přítomnosti ruského premiéra Vladimira Putina v ruském letovisku Soči. Firmy budou společně rozvíjet naleziště ropy v arktické části Ruska. Státní Rosněfť zároveň získá přístup k těžbě ropy v Mexickém zálivu.

Od ledna letošního roku už Exxon Mobil a Rosněft společně těží v Černém moři. Teď zamíří ještě na sever - konkrétně do Karského moře. To totiž patří mezi jedno z nejslibnějších oblastí na světě, kde se dá nalézt ropa nebo zemní plyn. Americký podnik se tak může pyšnit velkým triumfem. O průzkum nalezišť na ruském Dálném východě totiž velmi stála i britská společnost BP. Ta už měla dohodu s Rusy nadosah, nakonec z ní ale sešlo.

Neil Duffin z Exxon Mobilu:

„Dohoda staví na 15leté úspěšné spolupráci. Naše inovace, technologie a možnosti budou doplňovat silné postavení a zkušenosti Rosněftu.“

Spolupráce však nebude zdarma. Rosněfť se na oplátku díky kontraktu s Exxonem dostane k těžbě ropy v široké oblasti Mexického zálivu a Texasu. Využije k tomu právě infrastrukturu, kterou už tam Exxon vybudoval.

Rosněfť se na průzkumu nalezišť v arktické části Ruska letos v lednu dohodla s BP. Dohodu ale zablokovali ruští akcionáři BP. Hodnota kontraktu se pohybovala kolem 16 miliard dolarů (asi 267 miliard korun).

Exxon a Rosněfť chystají spolupráci (zdroj: ČT24)

O tom, že jde o unikátní příležitost pro Exxon Mobil, svědčí i fakt, že zde chtějí společnosti z Ruska a Spojených států založit Centrum pro výzkum a rozvoj arktického pobřeží. Díky němu by mapovaly oblast Západní Sibiře a hledaly nové zásoby ropy. Centrum by zároveň vyvíjelo a podporovalo společné projekty v Arktidě jako například stavbu vrtných plošin. „Je to oblast, která není prozkoumaná. Ve všech oblastech, které nejsou prozkoumané, existuje možnost, že tam jsou struktury, které mohou skýtat ložiska plynu a ropy,“ doplňuje zakladatel Muzea naftového dobývání a geologie Hodonín Stanislav Balada.