Gazdík: Spor o peníze pro menší obce ohrožuje vládu

Ostrava – Diskuse o novele rozpočtového určení daní nabírají na intenzitě a rozdělují i koaliční partnery. TOP 09 totiž pevně stojí za návrhem svého ministra financí Miroslava Kalouska, podle něhož by menší obce měly dostávat více peněz z daní na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Místopředseda strany a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík dokonce označil shodu na rozdělování daní za věc, na které stojí budoucnost kabinetu. Naopak proti novele na magistrátu lobboval ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Vláda se bude návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní zabývat na konci září.

Pokud se koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné nedohodne na novele zákona o rozpočtovém určení daní, která má posílit příjmy menších měst a obcí, je ohrožena i samotná existence vlády. Gazdík si podle svých slov nedovede představit, že by vláda bez tohoto klíčového bodu společného koaličního programu mohla fungovat dále.

„Pro nás je to zásadní prioritou a ODS to z jednání koaličních devítek i vyjednávání koaličního programu ví. Nedovedeme si představit, že by nebylo dodrženo to, co je v koaliční smlouvě, že dostaneme financování obcí a měst na evropskou úroveň. Pan premiér mi osobně podal ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobný. Žádáme, aby tohle bylo dodrženo,“ varoval Gazdík.

V Ostravě se demonstrovalo pro i proti novele

Novela zákona má upravit výrazné rozdíly v daňových příjmech na jednoho obyvatele. Podle vedení Ostravy by ale město přišlo ročně skoro o miliardu korun, což by vedlo k výraznému omezení investic a zdražování např. jízdného nebo vstupenek. „Pro Ostravu by to byl smrtelný zásah,“ podotkl primátor. Vedení města proto vyzývá obyvatele, aby podepisovali petici proti novele. Kajnar si také pozval 15 poslanců z regionu a snažil je přesvědčit, aby pro novelu ruce nezvedli. To se mu v podstatě podařilo. Jediná TOP 09 totiž za novelou navrhovanou ministerstvem financí plně stojí. Ostatní strany jsou zdrženlivé a mluví o tom, že se musí vše ještě přepracovat. Ostrava by podle nich o své peníze přijít neměla.

Poslanec Pavol Lukša (TOP 09):

„Ministerstvo financí po letech připravuje rozpočtové určení daní, které bude trochu spravedlivě reflektovat na to, že tady dvacet procent obyvatelstva žije na úkor 80 procent. Jinými slovy vyjádřeno dva miliony obyvatel žije na úkor osmi milionů obyvatel.“

„Všichni mají svou pravdu. My jako ODS budeme podporovat zvýšení příjmů obcí zejména v té kategorii od tisíce do deseti tisíc obyvatel. A současně říkáme, že si myslíme, že najdeme jiné zdroje než vzít těm čtyřem největším. Náš recept bude, že budeme hledat zejména v dotačních titulech,“ tvrdí naopak poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

Zdaňme hazard - to bude nejlepší kompromis

Kajnar pozval do zasedacího sálu zastupitelstva i starosty. Po jednání jej účastníci opouštěli s možnou kompromisní variantou. „Více peněz pro obce a města má jít ze tří položek - 1,5 miliardy přímo ze státního rozpočtu, sedm miliard z dotací a čtyři miliardy z rozpočtů čtyř největších měst. Na konci jednání jsme s primátorem Kajnarem hovořili o kompromisní variantě, která by nestavěla velké proti malým a on by ji byl ochotný podpořit,“ uvedl předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala. Od roku 2013 by se obcím přidalo 8,5 miliardy. Další čtyři pak až od roku 2014. To by ale peníze podle Kavaly nemusely jít z pokladen čtyř velkých měst, ale třeba z výnosů, které má stát z hazardu.

Poker
Zdroj: ČT24

Starostové z Moravskoslezského kraje dnes přesto před magistrátem podepisovali petici, ovšem na podporu novely – tu pak chtějí předat poslancům. „Vynakládání peněz z městského rozpočtu na matení veřejného mínění považujeme za nemravné a dokládající, že peněz je ve velkých kasách tolik, že se jimi dá zaplatit i nepravda,“ píše předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala v dopise starostům, zveřejněném na stránkách spolku. Nespravedlivé rozdělení daní je podle něj letitým okrádáním části občanů. „Každý z vás vám potvrdí, že potřebujeme opravit chodníky, kanalizace – služby pro veřejnost, to všechno chceme podpořit, a nemáme to,“ tvrdí ale starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09).

Starostům se nelíbí ani kampaň, kterou Ostrava pobízí své obyvatele, aby podepisovali petici proti novele. Ta ukazuje na to, jak město ovlivní ukrojení 900 milionů korun z rozpočtu. Logem kampaně je navíc zaťatá pěst a starostové mají pocit, že útočí právě na ně.

Malým obcím přidejte, ne ale na úkor těch velkých

Vedení Ostravy připouští, že rozdělení daní není spravedlivé a malé obce by měly dostat přidáno, ovšem ne na úkor největších měst. Kajnar řekl, že Ostrava navíc miliardu ze svého rozpočtu používá pro obyvatele okolních obcí, kteří do města jezdí za prací nebo například do nemocnice. Primátorův náměstek pro finance Tomáš Petřík (ODS) navíc uvedl, že po přijetí novely by Moravskoslezský kraj jako celek přišel asi o půl miliardy korun. „Ostravě se téměř miliarda vezme, ale menší obce v kraji už tyto peníze v takové míře nedostanou. Půjdou do jiných částí republiky,“ vysvětlil Petřík.

Tomáš Petřík:

„Ostrava má přijít o miliardu ze svého 6,5miliardového rozpočtu, a miliardu má právě na investice do průmyslových zón, kde vznikají nová pracovní místa, do kterých přijíždějí právě občané z těch obcí, které jsou mimo Ostravu, takže tato změna je skutečně pro Ostravu fatální. My v zásadě samozřejmě nejsme proti tomu, aby malým obcím bylo přidáno, ale nechápeme, proč to má být na úkor těch velkých čtyř metropolí.“

Ochrání ODS velká města?

A zatím to vypadá, že čtyři velká města jsou ve výhodě. Koalice má sice ve sněmovně většinu, ODS ale před změnami couvá. Premiér Petr Nečas (ODS) totiž Ostravu a Plzeň nedávno podpořil. Výkonná rada ODS dokonce přijala usnesení, ve kterém říká, že není možné prosadit takovou změnu rozpočtového určení daní, která by šla proti Praze, Brnu, Ostravě a Plzni. Občanští demokraté jsou totiž v čele těchto metropolí.

„Proto sdružení místních samospráv pořádá akci takzvaný klíčový dopis adresovaný panu předsedovi Nečasovi. Klíč symbolizuje prosbu, aby se on jako klíčová osoba zasadil o prosazení tohoto návrhu. Zároveň je také pozvánkou k návštěvě obcí a měst. Pro starosty je totiž změna určení rozpočtových daní otázkou klíčovou,“ mluví o snaze zvrátit názor ODS šéfka sdružení Věra Kovářová. „Změna rozpočtového určení daní je výhodná kromě čtyř velkých měst pro ostatní obce, a těch je 6 241. Otázka zvýšení příjmu obcí není tedy odvislá jen od ODS, nicméně poslanci všech politických stran mohou podpořit tuto novelu,“ dodává Kovářová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Věra Kovářová:

„Uvědomme si, že v těch čtyřech velkých městech bydlí dvacet procent obyvatel. V těch ostatních obcích, kterým přinese rozpočtové určení daní více peněz, bydlí osmdesát procent obyvatel, a to by si měla ODS uvědomit.“