Apple vyhnal konkurenční tablety Galaxy 7.7 z veletrhu IFA

Berlín – Apple pokračuje v tažení proti konkurenci. Poté, co rozjel tažení proti tabletům Galaxy Tab 10.1, znemožnil teď Samsung na berlínském veletrhu IFA vystavovat i menší verzi přístroje Galaxy Tab 7.7. Místa, kde byl ještě minulý týden tablet zobrazen, zakrývají plachty. Na prezentační stojany Samsung dosadil zbylé novinky Wave3 a Galaxy Note.

Vystavovat tablet 7.7 na berlínském veletrhu zakázal Samsungu na popud Applu německý soud. „Samsung samozřejmě respektuje rozhodnutí soudu. A proto nebudeme na veletrhu náš nový tablet vystavovat,“ uvedla jihokorejská společnost v tiskové zprávě. Zároveň však dodala, že využije všechny možnosti obrany svých práv včetně soudní cesty.

Právě v Německu nyní Apple bojuje se Samsungem i o většího bratra tabletu Galaxy 7.7. Americká firma svého jihokorejského rivala napadla u soudu kvůli tomu, že jeho tablety kopírují svým vzhledem její iPad. Na ten má Apple podle svých slov všechny potřebné patenty. Soud Samsungu předběžným opatřením zakázal v Německu tablety ve verzi 10.1 až do konečného rozhodnutí prodávat.

Malé tablety budou hrát v předvánoční sezoně prim

Zákaz vystavovat v Berlíně i menší verzi tabletu je pro Samsung podle odborníků zklamáním. Malé tablety se totiž mají stát letošním předvánočním hitem. S rozměrem sedm palců jsou malé tablety jen o kousek větší než mobilní telefony. Výrobci dál experimentují, sedmipalcové obrazovky s vysokým rozlišením by měly přijít už letos. „Dá se říci, že to je trend. Ta velikost bude dostatečná jak pro čtení internetu, tak pro čtení elektronických knih,“ upozornil redaktor serveru Technet.cz Jan Kužník. Na předvánoční trh by s ním měl přijít i Amazon, který chce navázat na úspěch své čtečky Kindl.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Na veletrhu se představila i sušička na solární pohon

Veletrh IFA kromě mobilních technologií představil i další novinky v podobě stále chytřejších domácích spotřebičů. Zatímco dosud platilo, že třeba sušička je velkým žroutem energie, o novém modelu se solárním pohonem to rozhodně neplatí. „Je to výsledek naší společné studie s výrobcem solárních kolektorů. Používáme sluneční energii na ohřev vody v pohonném systému. Ušetří oproti klasické sušičce zhruba 60 procent energie,“ podtrhl mluvčí společnosti Miele Patrick Schimke.

V domácnosti kompletně řízené počítačem, která je taktéž jedním z lákadel veletrhu, chytrý elektroměr pozná, kdy je nejlevnější proud, a podle toho zapne třeba myčku. Návštěvníci, kteří zrovna neholdují domácím pracím, ale třeba sportu, zase mohou v Berlíně obdivovat nové 3D kamery, které budou použity během londýnské olympiády.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)