Švýcarsko šokovalo investory, stanovilo strop posilování franku

Curych/Londýn - Švýcarská centrální banka se rozhodla intervenovat proti silné domácí měně a stanovila, že kurz franku vůči euru nesmí být silnější než 1,20 CHF. Banka to zdůvodnila silně negativními dopady, které má neustálé posilování franku na švýcarskou ekonomiku. Centrální bankéři se tak snaží usnadnit pozici především domácím firmám, které právě silným kurzem franku nejvíc trpí. Frank po zprávě bleskově oslabil vůči euru i dolaru nejvíce v historii, až o devět procent. Ani tento pokles ale nemusí být konečný. Švýcarská banka je odhodlána podporovat cizí měny neomezeně. Z rekordů rychle sestoupila i cena zlata.

Obava z deflace a možné recese ve Švýcarsku zvítězily. Kurzové omezení by mělo prospět švýcarským exportérům. „Současné masivní nadhodnocení švýcarského franku znamená akutní hrozbu pro švýcarskou ekonomiku a riziko deflačního vývoje,“ zdůvodnila svůj zásah centrální banka. „Švýcarská národní banka má proto v úmyslu výrazně a trvale oslabit frank. S okamžitou platností už nebudeme tolerovat vyšší kurz franku k euru než 1,20 CHF,“ píše se dále.

Alessandro Bee, ekonom 

„Krátkodobě je to čistě pozitivní krok, protože podpoří švýcarské exportéry. Dlouhodobě bychom mohli říci, že posílí inflační rizika.“

„I na úrovni 1,2 vůči euru považujeme švýcarský frank za velice silný. Pokud si to vyžádá ekonomický výhled nebo hrozba deflace, jsme připraveni přijmout další opatření,“ dodává centrální banka.

Zmizí bezpečný přístav v nedohlednu?

„To může být to, že v určitém bodě bude banka nucena tisknout peníze, proto aby toto udržela,“ tvrdí konzultant Saxo Bank Radim Dohnal. V tu chvíli by švýcarský frank přestal fungovat jako takzvaný bezpečný investiční přístav. Více peněz v oběhu totiž snižuje důvěru v ekonomiku a vyvolává hrozbu inflace. Podle analytiků by se pak investoři ještě více přimknuli ke zlatu a měnám zemí s udržitelnou fiskální politikou, například v Asii.

Frank se dnes ráno vůči euru pohyboval kolem 1,1020 CHF/EUR, po zprávě ale skokově oslabil a spadl až na 1,2150 CHF/EUR. Proti pondělí je to propad o 9,5 procenta, což je u kurzů měn naprosto nevídané. Kurzy měn se zpravidla vychylují v řádu desetin procenta.