Španělsko je první zemí, která zakotvila rozpočtový schodek do ústavy

Madrid – Španělsko se dnes stalo první zemí, která vyslyšela francouzsko-německou výzvu, aby země eurozóny zakotvily ve svých ústavách stropy rozpočtových schodků. Změnu ústavy dnes schválili španělští senátoři. Poslanci tak jasnou většinou učinili již minulý týden.

Senátoři odhlasovali ústavní změnu poměrem 233 hlasů ku třem. Schválená změna se zapíše do základního zákona do 15 dní. Tento proces by mohlo zastavit jen referendum k této otázce, což je nyní již nepravděpodobné. O jeho uspořádání by muselo požádat nejméně deset procent poslanců či senátorů.

Od přijetí takzvaného zlatého pravidla rozpočtové stability si Madrid slibuje, že uklidní finanční trhy, které vidí ekonomickou stabilitu Španělska stále skepticky. Na ústavní změně se mimořádně shodly dvě jinak soupeřící největší španělské strany - vládní socialisté a opoziční lidovci.

Španělsko je jednou ze zemí eurozóny, které jsou zadlužením a rozpočtovým schodkem postiženy nejvíce. Schodek by měl letos dosáhnout asi šesti procent a státní dluh skoro 69 procent HDP.

Od roku 2020 se bude španělský rozpočet řídit ústavou

Příslušný ústavní dodatek nebude obsahovat čísla. Bude ho ale doprovázet zákon, který určí strop rozpočtového schodku na 0,4 procenta hrubého domácího produktu a stanoví kritéria postupného snižování dluhu. Zákon začne platit v roce 2020. Objem dluhu v poměru k HDP údajně nebude smět překračovat limity stanovené Evropskou unií. Podle takzvaných maastrichtských kriterií nesmí zadluženost země přesáhnout 60 procent HDP.