Mateřinky se stávají pro britské rodiče luxusem

Londýn – Mateřskou školku si v Británii mohou dovolit jen zámožní rodiče. Měsíční poplatky za pobyt jednoho dítěte ve školce se zde šplhají do desetitisíců korun. V mnoha rodinách, kde oba manželé pracují na plný úvazek, tak nevědí, kam své dítě umístit. Někteří lidé si dokonce musí na mateřinku brát půjčky v bance. Britským rodičům nejvíce uškodily vládní škrty, kvůli kterým se výrazně snížily sociální dávky

Podle výzkumů má polovina domácností v zemi velmi napjatý rozpočet. Buď jde jeden plat rodičů jen na poplatky za školku, nebo si na ni dokonce musí půjčit. Vláda navíc nedávno snížila státní podporu. Pro rodiče je teď výhodnější, když jeden z nich zůstane doma s dětmi a ušetří peníze za školku. Těm šťastnějším mohou s výchovou pomoct prarodiče.

„Děti mám na dva dny v týdnu v mateřské školce. Zbytek dní je hlídají babička s dědou. Kdyby nám nepomáhali, nevím, co bych dělala. Už teď mě to stojí víc než naše hypotéka,“ stěžuje si pracující matka Alex s dvěma dětmi.

Kvůli škrtům se rodiny dostávají na hranici chudoby

Podle Garetha Jenkinse z britské neziskové organizace Save the Children se vládní škrty negativně promítly zejména do rozpočtů nízkopříjmových rodin. „Okolo 40 procent lidí nám řeklo, že kvůli změně dávek přemýšlejí o odchodu z práce,“ upozornil. Neziskovka chce proto uspořádat kampaň, která na problémy rodin britskou vládu upozorní a přiměje ji znovu zvýšit sociální dávky.

Stínová ministryně pro rovnost žen Yvette Cooperová je přesvědčena, že kabinet se o rodiny s dětmi příliš nezajímá. Nesnaží se totiž vytvořit dostatek míst, kde by se o děti mohli postarat. „Náklady na děti rostou a na rodiče je to obrovský tlak,“ tvrdí labouristická politička. Její slova dokládá i skutečnost, že mnoho britských rodin se již kvůli škrtům dostalo na hranici chudoby.

Vydáno pod