Zaměstnavatelé: Chceme zachovat vyvlastňování kvůli těžbě

Praha – Představitelé hornických a odborových organizací a zaměstnavatelů v průmyslu nesouhlasí s tím, aby z horního zákona v budoucnu vypadla možnost státu vyvlastňovat pozemky kvůli těžbě. Připravované nové znění horního zákona by podle zástupců zaměstnavatelských svazů mělo obsahovat obvyklé metody vyvlastňování, jak po schůzce s prezidentem Václavem Klausem zdůraznil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Klaus se dosud k jednání oficiálně nevyjádřil.

„Je nutné, aby vyvlastňování probíhalo standardně a nepodléhalo politickým tlakům,“ prohlásil Kužel. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR změna zákona zásadně poškodí těžební odvětví, způsobí rušení pracovních míst v tomto oboru a bude mít negativní dopad na energetickou bezpečnost státu. „Musí být zachováno to, abychom dále mohli těžit energetické i neenergetické suroviny,“ zdůraznila ředitelka Těžební unie Milena Šandová.

Podle ministerstva je ale pasáž o vyvlastňování v zákoně přežitek a za svým návrhem stojí. Případné prolomení limitů těžby uhlí by od roku 2015 mělo záviset jen na dohodě mezi majiteli pozemků a důlních společností. „Horní zákon s vyvlastňovacími paragrafy je v platnosti od poloviny 80. let, za 20 let nebyly ani jednou využity,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Zástupci zaměstnavatelských svazů na schůzce s Václavem Klausem
Zdroj: ČT24

Klaus se zatím k jednání nevyjádřil

Prezident zástupce zaměstnavatelských svazů vyslechl, nicméně nenaznačil, že by chystal nějaké další kroky v rámci novely horního zákona. Klaus podle generálního ředitele SPD Zdeňka Lišky souhlasil s průmyslníky v tom, že vyvlastnění by mělo v zákoně zůstat jako pojistka. „Jsem rád, že jsme se shodli, že tato pojistka může být i v takové formě, že vyvlastňovat nebude přímo firma, ale stát, aby si zabezpečil, že surovina bude použitá v souladu se státními cíli, a nikoli cíli soukromých firem,“ dodal předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Podle prezidenta Hospodářské komory se zástupci těžařů a zaměstnavatelských svazů kvůli plánované změně zákona sešli již dříve také s poslanci a premiérem Petrem Nečasem. „Bohužel pravděpodobně kvůli koaliční smlouvě není možné, aby nás někdo poslouchal. Proto jsme požádali o konzultaci prezidenta republiky,“ uvedl Kužel. Novelu horního zákona poslal v červenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do připomínkového řízení. Podle expertů ekologických sdružení zaručí lidem, že jim stát kvůli těžbě nevyvlastní majetek.

Ekologové dodávají, že novelu by měl následovat závazek státu nedopustit prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách. Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách měl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o prolomení limitů neuvažuje.

Zachování těžebních limitů zařadila mezi recepty na zmírnění sociálního napětí i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Podle místopředsedkyně VV Karolíny Peake by to znamenalo pro obyvatele regionu záruku zlepšení životního prostředí. „Chceme-li, aby v Ústeckém kraji převažovali slušní a vzdělaní lidé, musíme jim k tomu vytvořit podmínky, ne je dále zhoršovat,“ sdělil. 

V souvislosti s těžebními limity Peake připomněla, že první demonstrace proti komunistickému režimu se na konci 80. let odehrály právě v severočeském kraji. Lidé protestovali proti systému, který jim nebyl schopen zajistit snesitelné životní prostředí, myslí si.

Vydáno pod