Maďarský parlament obemknul živý řetěz na protest proti úsporám

Budapešť - Tisíce protestujících odborářů dnes obklíčily maďarský parlament. Důvodem jsou další tvrdé úspory, které po prázdninách oznámil premiér Viktor Orbán. Reformy se dotknou daňového i sociálního systému, ale také bank a zákoníku práce. Nově tak třeba přijde o státní podporu každý, kdo nepřijme nabízené pracovní místo. Maďarsko chce ale chránit i některé dlužníky, kterým hrozí, že přijdou o byt či dům. Na tuto ochranu zase doplatí banky.

Po volbách vítali Maďaři Orbána jako spasitele. Teď po tvrdých škrtech nebo i znárodnění penzijních fondů přichází vystřízlivění a protesty. „Máme nízké platy, a když vláda prosadí i snížení příplatků za přesčasy, naše životní úroveň ještě víc klesne. Takže to je to, co přinesla Orbánova vláda, z velkých slibů nezůstalo nic,“ stěžuje si jeden z protestujících.

János Borsik, předseda autonomního odborového svazu

„Největší problém je, že vláda nejedná s odbory. Kritizovala to už také Evropské komise.“

Vláda, která se v parlamentu opírá o dvoutřetinovou většinu, schvaluje zákony jako na běžícím pásu – bez zaváhání a bez diskuse. Orbán si z protestů nic nedělá. Chystá další změny v zákoníku práce a pustit se znovu chce i do bank. Z jejich možného odchodu ze země si vláda také nic nedělá.

Orbán chce chránit dlužníky, doplatí na to banky

Pravdou ale je, že se maďarská vláda snaží pamatovat i na zadlužené občany. Tentokrát ovšem na úkor bank. Rozhodla se chránit Maďary, kteří si nabrali hypotéky ve švýcarských francích, stanovením nižšího fixního kurzu forintu ke švýcarskému franku. Rozdíl mezi ním a aktuálním kurzem franku má jít k tíži věřitelských bank. Pro dlužníky, kteří se rozhodnou svůj dluh ihned splatit, by měl podle vládního plánu platit směnný kurz 180 forintů za frank. Dnešní kurz franku je 233 forintů, v době uzavírání úvěrů se kurz pohyboval mezi 155 a 160 forinty za frank.

„Jde o jedno z opatření v rámci plánu na záchranu země,“ prohlásil Orbán. „Lze očekávat, že mezinárodní instituce nás na mezinárodním poli budou zase kritizovat. K tomu můžu říct jen tolik, že v případě nepříznivých soudů budeme patřičně reagovat,“ dodal.

Součástí opatření bude podle něj také zjistit, kdo je zodpovědný za to, že si Maďaři mohli v dřívějších letech brát úvěry a hypotéky v zahraničních měnách zcela neomezeně, a „čí zájmy za tím stály“. Úvěry ve švýcarských francích byly v předkrizových dobách atraktivní kvůli nízkým úrokům. Krize a hospodářské problémy Maďarska ale s kurzy pořádně zamíchaly. V současnosti nejméně 100 tisícům maďarským rodin hrozí, že přijdou o své domy a byty, na něž si půjčily.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)