Air Bank ze skupiny PPF zahájí provoz až v listopadu

Praha – Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera vstoupí na český trh 1. listopadu, jak na dnešní tiskové konferenci informovali představitelé banky. Během prvního roku činnosti chce banka získat 70 tisícovek klientů. Dosud přitom banka uváděla, že zahájí provoz na přelomu září a října. Zpočátku bude Air Bank nabízet běžné a spořicí účty včetně transakcí a elektronického bankovnictví. V první polovině příštího roku nabídne úvěry a v roce 2013 hypotéky a investiční produkty.

Banka v první fázi nabídne služby na osmi až 12 pobočkách v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích a Zlíně. Hotovostní operace se budou na pobočkách uskutečňovat pomocí bankomatů určených pro výběr i vklad peněz. Banka se hodlá dostat ze ztráty do zisku ve třetím roce činnosti. V pátém roce chce čtyř až pětiprocentní podíl na trhu, což je zhruba 250 tisíc aktivních klientů.

Air Bank zavádí u běžných účtů dva tarify. Takzvaný malý tarif bude zdarma a vybrané služby budou zpoplatněny. Velký tarif bude stát 150 korun měsíčně a v rámci něj budou běžné bankovní služby zdarma. Ceník služeb banky se nyní vejde na jednu stránku. U obou tarifů budou klienti platit například za výběr hotovosti z bankomatu mimo země EU, za zahraniční platby nebo vydání třetí a další platební karty nad rámec daného tarifu.

Air Bank
Zdroj: ČT24/Air Bank

Klienti si budou moci vybrat ze dvou tarifů

U malého tarifu zaplatí klienti pět korun například za odchozí platbu do jiných tuzemských bank, a to včetně trvalých příkazů a inkas. Výběr hotovosti z bankomatu nebo na pobočce jiné banky v ČR a EU bude stát v rámci malého tarifu 25 korun, stejně tak zaslání výpisu poštou. Dále u této varianty zaplatí klienti pět korun za zaslání každých pěti SMS zpráv o pohybech na účtu nebo za výběr hotovosti při platbě kartou v obchodech. V případě velkého tarifu jsou tyto služby zdarma.

Bankovní licenci České národní banky získala Air Bank na konci května. Další novou bankou, která letos již vstoupila na český bankovní trh, je ZUNO Bank. Instituce zahájila činnost v červenci. ZUNO Bank, která již funguje na Slovensku, patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International.

PPF Group N.V. je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Skupina má aktiva přibližně 12 miliard eur (zhruba 300 miliard korun), zahrnují společnosti z bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, těžby drahých kovů, nemovitostí a maloobchodu. Hlavním akcionářem skupiny je s 94,25 procenta nejbohatší Čech Kellner. PPF vyvíjí své aktivity v zemích střední a východní Evropy, v Rusku a zemích Společenství nezávislých států a také v Asii.

Vydáno pod