Makléř z UBS byl obviněn z podvodu a falšování účetnictví

Londýn – Makléř Kweku Adoboli, který údajně způsobil největší švýcarské bance UBS ztrátu z obchodování kolem dvou miliard dolarů, tedy přes 35 miliard Kč, byl obviněn z podvodu a falšování účetnictví. Oznámila to dnes londýnská policie. Dodala, že vyšetřování případu stále pokračuje. Adoboli (31) je šéfem londýnského oddělení UBS, které se specializuje na obchody s investičními fondy ETF. Zadržen byl již ve čtvrtek a podle zpravodajské stanice BBC banku na své neschválené transakce sám upozornil. Interní mechanismy, které by měly nestandardní transakce odhalovat, prý nic nezachytily.

Nyní se banka snaží zjistit, co přesně její makléř udělal, že interní kontrola jeho kroky neodhalila. To samé zajímá i britský Úřad pro finanční služby (FSA). Když se UBS od makléře dozvěděla o jeho transakcích, prověřila podle BBC jeho otevřené pozice a uvědomila FSA i policii. Ta makléře ve čtvrtek ráno zadržela v londýnské finanční čtvrti City, kde pracoval. 

Někteří politici již vyzvali vedení UBS k přijetí zodpovědnosti za vzniklou ztrátu. „Dokud UBS podrobně nevysvětlí, jak mohla v důsledku neautorizovaných obchodů vzniknout tak velká ztráta, zůstane důvěra narušena,“ upozornil analytik Andreas Venditti ze společnosti Zürcher Kantonalbank.  

Podle BBC události kolem UBS potvrzují obavy, že investiční banky si nevědí s podobnými případy rady. Pokud tedy makléři neobchodují podle schválených pravidel a nedodržují limity, které mají předcházet obrovským ztrátám, pak na to banky někdy ani nemusejí přijít. „Proč to interní mechanismy nezachytily dřív, než se to vymklo kontrole? To je klíčová otázka, na kterou musí odpovědět manažeři řízení rizika,“ upozorňuje profesor britské Cass Business School Chris Roebuck. Makléř byl podle něj zřejmě schopen najít způsob, jak tyto systémy obejít.

UBS
Zdroj: ČT24/info-swiss.com

Ztráta nutí UBS omezit investiční bankovnictví 

Masivní ztráta z obchodování, kterou UBS utrpěla vinou svého makléře, teď ústav nutí omezovat investiční bankovnictví. UBS už dříve oznámila, že propustí asi 3 500 lidí, kvůli ztrátě dvou miliard dolarů (téměř 36 miliard korun) ale bude zřejmě v propouštění pokračovat, myslí si analytici. Na banku sílí tlak, aby ztrátu vysvětlila, ohrožen je i její rating.

Podle analytiků je zřejmě obrovská ztráta z obchodování posledním hřebíkem do rakve investičního bankovnictví v UBS. Tato část banky se totiž potýká se značnými problémy, jejichž příčinou je nepříznivá situace na finančních trzích, sílící regulace odvětví finančních služeb a v neposlední řadě také výrazný růst kurzu švýcarského franku v posledních měsících.

Švýcarský list Tages-Anzeiger s odkazem na zdroje v UBS napsal, že banka se chystá oznámit zásadní restrukturalizaci. Klienti UBS, což jsou zpravidla bohatí lidé, začínají být z dění v bance nervózní. Je tedy možné, že banka se zbaví i několika vysokých manažerů, aby uklidnila klienty a zabránila jejich dalšímu odlivu. „Předpokládáme, že akcionáři a (švýcarský regulační úřad) FINMA vyvinou na UBS obrovský tlak, aby přehodnotila své investiční bankovnictví,“ píšou ve zprávě klientům analytici americké banky JP Morgan.