Polsko bude plynovou velmocí už od roku 2014

Varšava – Už v roce 2014 by mohlo Polsko zahájit komerční těžbu plynu z jílovitých břidlic, a rychleji tak snížit závislost na dovozu zemního plynu z Ruska. Polsko je považováno za jednu ze zemí, kde se těžba plynu z nekonvenčních zdrojů slibně rozvíjí. Tamní úřady už zájemcům vydaly zhruba 90 licencí k průzkumu.

Podle premiéra Donalda Tuska by se země mohla spolehnout převážně na své vlastní zdroje plynu do roku 2035. V současné době téměř veškerý plyn, který Poláci potřebují, dodávají Rusové.

Premiér Donald Tusk:   

„S opatrným optimismem předpokládáme, že komerční těžbu zde budeme mít už v roce 2014, což je skutečně už za dveřmi.“

Snížení energetické závislosti země na jeho východním sousedovi patří k hlavním cílům polských vlád a často je to i jedno z klíčových témat před volbami. Nejbližší volby se konají už 9. října.

Polsko má navíc podle nedávné studie amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) největší vytěžitelné rezervy břidličného plynu v Evropě. Úřad rezervy odhaduje na 5,3 bilionu krychlových metrů. Mezi zájemci o těžbu břidličného plynu v Polsku jsou i některé americké energetické koncerny, včetně firem Chevron a ExxonMobil.