Fitch: Řecko zřejmě zbankrotuje, ale zůstane v eurozóně

Atény – Řecko se zřejmě dostane do platební neschopnosti, ale zůstane i nadále součástí eurozóny. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Fitch. Podle zdrojů anglické mutace deníku Kathimerini by se mohlo o setrvání Řecka v eurozóně rozhodnout v referendu, o jeho vypsání už údajně uvažuje i řecký premiér Jorgos Papandreu. K těmto úvahám ho přiměl sílící tlak mezinárodních věřitelů na realizaci úspor a zároveň ostré protesty veřejnosti proti nim, které jsou již dlouho v Řecku takřka na denním pořádku. Řecká vláda nicméně spekulace o plánovaném referendu vzápětí popřela.

Podle zdroje, na nějž se Kathimerini odvolává, Papandreu věří, že výsledek referenda by dal jeho socialistické vládě čerstvý a dostatečně silný mandát pokračovat v reformním úsilí a úsporách, které žádá výměnou za poskytnutí pomoci zadluženému Řecku Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Nejmenovaný zdroj také deníku řekl, že již během léta navrhovala premiérovi uspořádání referenda řada lidí z jeho blízkého okolí.

Referendum se v Řecku chystá, na setrvání země v eurozóně se ptát ale nebude

Řecká vláda již delší dobu plánuje vypsání referenda. Týkat se ale má politických reforem, nikoliv setrvání země v eurozóně. Diskuse o všelidovém hlasování o budoucnosti eura v Řecku dnes znovu popřel mluvčí tamní vlády Angelos Tolkas. „Ne. Nediskutovali jsme o podobnné věci, rozhodně ne,“ zdůraznil. Mluvčí nicméně zároveň potvrdil, že vláda v pondělí předložila parlamentu návrh, který by umožnil konání referenda. Jeho zaměření ovšem nespecifikovala.

I když hlasy volající po odchodu Řecka z eurozóny sílí, ratingová agentura Fitch podobný scénář neočekává. „Obavy z nebezpečí rozpadu eurozóny jsou značně přehnané,“ uvedla agentura. Řecko nicméně podle ní upadne do platební neschopnosti.

Po vystoupení Řecka z eurozóny volají hlavně komunisté. Podle výsledků posledních průzkumů se zdá, že většina Řeků tuto myšlenku nepodporuje. Demokratická opozice zase tlačí na uspořádání předčasných voleb, nicméně zatím nepřinesla žádný konkrétní plán, jak se z krize dostat.

Řecko musí počítat s bankrotem a připravit se na něj

Bankrot Řecka je nevyhnutelný nejen podle agentury Fitch, ale také podle ekonoma Nouriela Roubiniho kvůli insolvenci, nízké konkurenceschopnosti a neustále se prohlubující hospodářské depresi. Pokud se chce Řecko z problémů dostat, musí hned teď zahájit přípravy na vyhlášení platební neschopnosti.

"Dohoda o výměně dluhopisů, kterou Řecku nabídla Evropa, je podvod. Když
vezmete v úvahu ty obrovské pobídky, které plán nabízí věřitelům, skutečná
úleva od dluhu se prakticky rovná nule. Za současné situace by pro zemi
bylo nejlepší, kdyby to odmítla.

Řecko zoufale potřebuje další peníze

Mezi Řeckem, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem nyní probíhají intenzivní jednání o poskytnutí další části mezinárodní pomoci. Zahraniční partneři se zatím k další pomoci Řecku staví vyhýbavě, zadlužené zemi se totiž kvůli hluboké recesi, kterou zažívá, nedaří plnit podmínky pro poskytnutí záchranného úvěru.

Evangelos Venizelos
Zdroj: ČT24

Telekonference, které se včera večer zúčastnil řecký ministr financí Evangelos Venizelos a zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, žádné hmatatelné výsledky ani rozhodnutí o poskytnutí další části úvěru nepřinesla. Venizelos nicméně podotkl, že jednání bylo „produktivní a zásadní“. Experti nyní prověří některá data ministerstva financí a konference bude v úterý večer pokračovat.

Včerejší konference se točila především kolem kroků, které musí řecká vláda udělat, než jí zahraniční partneři pošlou šestou část záchranného úvěru. Bez 8 miliard eur, o které se nyní hraje, dojdou Aténám v polovině října peníze.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)