Inspektoři MMF během týdne znovu zkontrolují Řeky

Washington – Mezinárodní měnový fond (MMF) vyšle své inspektory zpět do Řecka pravděpodobně tento týden, až od Atén dostane písemný příslib nových úsporných opatření. Fond to sdělil v oficiálním oznámení po setkání mezi řeckým ministrem financí Evangelosem Venizelosem a šéfkou MMF Christine Lagardeovou ve Washingtonu. Řecká vláda se nechala minulý týden slyšet, že sníží počet státních úředníků více, než původně plánovala, zároveň klesnou i některé penze. Hodlá také urychlit reformy a výdajové škrty, kterými chce přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru. Proti úsporným opatřením dnes protestují řidiči městské dopravy, zítra se chystají stávkovat i taxikáři. V zemi hrozí sociální bouře.

„Jednali o podmínkách, za nichž se mise MMF vrátí do Atén. S největší pravděpodobností tak učiní tento týden,“ uvedl fond podle agentury Reuters. Schůzka se odehrála v rámci podzimního zasedání MMF a Světové banky, kde se nejvíce hovořilo o tom, jak zastavit řeckou dluhovou krizi, která ohrožuje eurozónu a hrozí podkopat celou světovou ekonomiku. 

Zástupci takzvané „trojky“, tedy MMF, Evropské komise a Evropské centrální banky na počátku měsíce přerušili svou inspekci v Aténách, když zjistili, že Řecko neplní své závazky. Řecká vláda minulý týden oznámila rozšíření a urychlení úspor včetně propouštění státních zaměstnanců a snížení některých důchodů.

Evangelos Venizelos, řecký ministr financí:

„Řecko bude vždy v eurozóně a nikdy nezbankrotuje, protože by to bylo destruktivní pro eurozónu i pro mnoho dalších zemí. Řecko je odhodláno splnit všechny své závazky.“

Řecko potřebuje dobrozdání „trojky“, aby si co nejdříve zajistilo uvolnění další části loňského záchranného úvěru. „Tvrdá a obtížná rozhodnutí, která jsme přijali, změnila atmosféru,“ řekl Venizelos novinářům po schůzce s Lagardeovou. „Pokud tyto oběti nepřineseme, bude v sázce naše suverenita,“ dodal. 

Řecko
Zdroj: ČT24

Řecká vláda přišla s dalšími opatřeními

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a MMF mají Atény postupně získat 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), Řecko musí na oplátku razantně šetřit a provést úsporné reformy – zatím však ve svých závazcích zaostává.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky: 

„Ukázalo se, že Řekové museli oddálit splatnost některých plateb, takže již můžeme hovořit o jakési platební neschopnosti. Teď jde o to, zda dojde vysloveně k bankrotu, kdy Řekové odmítnou splácet své dluhy.“

Vláda teď podle všeho pošle na 30 tisíc dalších úředníků za částečný plat do záloh, penzistům s příjmy nad 1 200 eur klesnou důchody o pětinu a dojít má i k prodloužení mimořádné daně z nemovitostí do roku 2014.

Rozhovor se Soňou Dorňákovou a Miroslavem Frayerem (zdroj: ČT24)