Merkelová: EU musí hlídat rozpočtové hříšníky, Řecko potřebuje mantinely

Berlín/Karlsruhe – Podle německé kancléřky Angely Merkelové by měla mít Evropská unie silnou pravomoc zasahovat do rozpočtů těch členských zemí, které porušují fiskální pravidla. Dnes také kancléřka upozornila na to, že musí lídři eurozóny postavit kolem Řecka bariéru, aby předešli záplavě útoků na další evropské státy, a neriskovali tak zhroucení společné evropské měny.

„Mělo by zde být právo takové rozpočty prohlásit za absolutně neplatné, jinak se z té situace nedostaneme,“ řekla Merkelová. Ta už v minulých dnech vyzývala ke změně smlouvy o Evropské unii, a to tak, aby existoval mechanismus, který by umožnil nadměrně vysoké rozpočtové deficity jednotlivých členů řešit. Až dosud to ale Merkelová navrhovala umírněným tónem.

Šíření řeckých problémů musíme zastavit

Merkelová zdůraznila, že posílení záchranného fondu eurozóny, tak jak ho odsouhlasili evropští představitelé v červenci, je nezbytné k tomu, aby se předešlo rozšíření řeckých problémů do dalších zemí platících eurem. 

„Je nezbytné dostat se do pozice, ze které můžeme jednat,“ prohlásila Merkelová. „Musíme být schopní postavit bariéru,“ zdůraznila. Z pozice lídra největší evroské ekonomiky se Merkelová ocitla pod palbou výzev Spojených států a dalších vlád, aby podnikla rázné kroky k zastavení evropské dluhové krize, jelikož ohrožuje světové finanční trhy. Kancléřka v rozhovoru na tyto apely odvětila, že situace je vážná a nenabízí se v ní žádná lehká řešení. 

Řecko
Zdroj: ČT24/Visit Greece, Facebook

Merkelová zároveň odmítla, že by mělo Řecko opustit eurozónu. Podle ní by pak mohlo dojít k útokům na celý region a ohrozilo by to suverenitu eura na finančních trzích. „Možná, že když odejde Řecko, bude ho následovat další země a pak další,“ dodala. Následně by došlo ke spekulacím dotýkajícím se všech zemí (eurozóny), dodala. 

V hodinovém rozhovoru Merkelová také naznačila, že se léčí kvůli vysokému tlaku. Agentura Bloomberg však neuvádí, zda jde o dlouhodobější problém, nebo kancléřku znepokojují až negativní ekonomické zprávy posledních let.