Do konce roku 2012 VZP propustí 1 300 lidí

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se do konce příštího roku chystá propustit 1 300 zaměstnanců. Důvodem je špatná ekonomická situace. Pojišťovna také nabídne méně peněz nemocnicím. Právě proto zkrachovala jednání s lékaři o cenách péče na rok 2012. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Pojišťovna tak během jednoho roku propustí zhruba pětinu zaměstnanců. Ještě do konce letošního roku přijde o práci 450 lidí. Další budou propuštěni v průběhu příštího roku a zvažuje se slučování krajských poboček. Pojišťovna tak má v následujících letech ušetřit zhruba 430 milionů korun.

Ředitel pojišťovny Pavel Horák:

„Cílem je, aby na jednoho zaměstnance připadlo nejméně 1 700 pojištěnců, čímž se VZP přiblíží v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám.“

Všeobecná zdravotní pojišťovna však není jediná, která se snaží ulevit svým nákladům. Za péči nemocnicím na příští rok nabízejí o pět procent méně peněz než letos i další zdravotní pojišťovny. A to přesto, že očekávají, že na pojistném vyberou o dvě procenta více. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod uvedl, že víc platit nemohou. Lékaři a nemocnice se kvůli tomu se zdravotními pojišťovnami nedohodli na cenách péče na rok 2012. Rozhodnout o nich bude muset až ministerstvo zdravotnictví.

Zrušte některá lůžková oddělení

VZP tak nemocnicím radí, aby zrušila poloprázdná lůžková oddělení a převedla část péče do ambulancí. Pak prý budou mít na platy. Je to trend moderní medicíny a žádají to prý i pacienti. „Nelze tolerovat provoz nemocničních oddělení, kde je dvacet lůžek a leží tam čtyři až pět pacientů, nebo provoz porodnic, kde se v průměru narodí méně než jedno dítě denně. Přesto je tam personál v plném počtu,“ zdůraznil Rod.

Pojišťovna VZP však na druhou stranu slíbila nemocnicím, že i když zruší nadbytečná lůžka a posílí levnější ambulantní složky, platby za léčení jim nesníží. Nemocnice tak získají peníze na zvýšení platů.