USA si chce na státní dluh vydělat prodejem ostrovů

New York – Americká vláda se topí v dluzích, zvažuje proto prodej části svého nemovitého i dalšího majetku. Na trhu by tak podle deníku The New York Times mohl být k dispozici například ostrov, soudní budovy, ale možná i letiště, nevyužívané vozy, silnice, či dokonce vlnové pásmo využívané pro vysílání televizního signálu. Plán má podporu politiků z obou stran.

V inzerátu na prodej ostrovu Plum stojí, že jde o 340 hektarů s „písečnými plážemi, nádhernými vyhlídkami a přístavem“. Na ostrově nicméně dříve sídlila pobočka federálního střediska pro choroby zvířat, a tak se nový majitel možná bude muset „vypořádat s biologickým zamořením“.

Vláda si chce prodejem vydělat 22 miliard dolarů

Kromě ostrovu však vláda USA vlastní více než milion nemovitostí. Prodej části z nich a dalšího majetku by podle Bílého domu mohl během následujících deseti let vynést 22 miliard dolarů. Čtyři pětiny této částky by nicméně představoval očekávaný výnos z televizního vlnového pásma, které by podle vlády šlo lépe využít pro šíření širokopásmového bezdrátového připojení k internetu. Někteří lidé jsou navíc skeptičtí, zda vláda skutečně může získat tolik peněz.

Ani kdyby se skeptici mýlili, výši obřího amerického dluhu by to příliš nezměnilo. Nedávno totiž přeskočil hranici 14 bilionů dolarů. Hlavní výhodou zamýšleného výprodeje federálního majetku tak je to, že se na něm bez problémů shodnou jinak nesmiřitelně rozhádaní demokraté a republikáni.

Prodej zpomalí byrokracie   

Než se povede prodat nemovitosti a další majetek, bude to ještě trvat. Vše totiž může protáhnout mnoho byrokratických kroků. Například v případě vlnového pásma bude muset Kongres přijmout zvláštní zákon. U nemovitostí zase zákon vyžaduje dlouhý proces, při němž nejprve další úřady zkoumají, zda by se jim budova nehodila. Hledí se také například na to, zda by nemovitost nemohla sloužit jinému veřejnému účelu. Prodat ji lze až v případě, že pro ni stát žádný nový účel nenalezne.