VZP může přijít o licenci

Praha - Reforma ministra zdravotnictví dopadne i na pojišťovny - ta největší v Česku, VZP, dost možná ztratí své výsostné postavení. Podle odborů bude totiž nově moci přijít o licenci a de facto zaniknout. Po hrozbě odvolání jejího generálního ředitele teď hrozí, že přijde o státní jistoty a stane se z ní řadová pojišťovna.

U VZP jsou pojištěny téměř dvě třetiny všech obyvatel Česka. Pokud by padla, týkalo by se to 6 milionů pojištěnců. VZP na tom přitom není finančně nejlépe. Je zcela bez rezerv a hrozí propuštění až 800 lidí. Nedávno navíc zpožďovala i platby zdravotnickým zařízením. Ztráta výsostného postavení, která by jí mohla v rámci reforem hrozit, by její situaci ještě ztížila.

Změna postavení VZP se ale v žádném případě nezamlouvá odborům. „Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla zůstat jako pojišťovna poslední instance, aby pojištěnci, kteří u ní jsou v současné době, měli jistotu, že o jistoty zdravotní péče nepřijdou,“ místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivena Břeňková.

Jiří Rod, mluvčí VZP:

„S trochou nadsázky je na tom VZP v tuto chvíli vyrovnaně, to znamená, že jsme na nule. Ty rezervy jsme samozřejmě teď v době ekonomické krize vyčerpali.“

Návrh zákona ministerstvo zatím probírá s odborníky. Vláda a parlament se jím budou zabývat během podzimu. Kvůli nedostatkům ho už ale odmítl senátní výbor pro zdravotnictví a sociální politiku. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera reforma zvýší povinnosti pojišťoven a zároveň zvětší prostor pro ovlivňování trhu pojištěnců.

Plánované změny ve sféře zdravotního pojištění ostře kritizují sociální demokraté. Dle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) ministerstvo svým postupem zakrývá pravou tvář, pravou tváří je připravit privatizaci zdravotního pojištění a zdravotních pojišťoven. „Je to asi pokus o největší zločin, který jsme za posledních 20 let zažili,“ prohlásil.

VZP hrozí ztráta postavení (zdroj: ČT24)