MMF: Řecko mlží, na jeho záchraně jsme se nedohodli

Atény - Řecko ve čtvrtek řeklo, že se s Mezinárodním měnovým fondem dohodlo na získání nezbytné finanční pomoci, ale inspektoři „trojky“ mezinárodních věřitelských institucí to popřeli. Podle agentury Reuters inspektoři tvrdí, že jednání o pomoci pokračuje a skončí nejdříve začátkem příštího týdne.

Vysoký představitel „trojky“ (Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) podle Reuters ujistil, že pomoc, bez které by Atény byly příští měsíc bez peněz, bude pravděpodobně odsouhlasena, ale že řecká vláda musí ještě více přesvědčit partnery, že je schopná uplatnit nezbytné reformy.

Ministři financí zemí eurozóny dali v pondělí najevo, že Řecko další část peněz ze záchranného balíku získá zřejmě až v listopadu, třebaže až dosud se tvrdilo, že peníze potřebuje do poloviny října. Řecká vláda eurozónu ujistila, že do poloviny listopadu bude schopna s financemi vydržet.

Řekové, kteří se v minulých letech neúnosně zadlužili, museli požádat mezinárodní partnery o finanční pomoc. Od MMF a eurozóny získali loni v květnu příslib balíku v celkové výši 110 miliard eur, z nichž nyní postupně získávají peníze. Když se ale ukázalo, že tyto peníze stačit k záchraně Atén před bankrotem nebudou, odsouhlasila eurozóna v červenci druhý záchranný program v sumě 109 miliard eur.

Vydáno pod