Brazílie s Argentinou zavírají trhy

Brazílie - Ekonomicky nejsilnější země latinské Ameriky zostřují ochranu svých trhů. Právě o jejich rostoucí poptávku se přitom na cestě z krize chtěly opřít Amerika i Evropská Unie. Prosadit se na latinskoamerickém trhu bude ale pro firmy kvůli novým daním a dovozním omezením čím dál tím těžší.

Nová omezení se projeví například u dovozu aut do Brazílie. Od poloviny září je totiž daň na nové vozy o 30 bodů vyšší. Vyšší daně ovšem neplatí pro všechny. Novinka se nevztahuje na auta vyrobená v zemích jižní a střední Ameriky. Platit tak budou jen dovozci ze vzdálenějších míst, například z Evropy, čímž o svůj podíl na tamním trhu nejspíše přijdou. Vyrobit auto v Brazílii přitom stojí jeden a půl krát tolik než třeba v Číně. Platit za udržení pracovních míst v automobilovém průmyslu tak budou kromě dovozců i sami Brazilci, kteří si budou chtít nové auto pořídit.

José Manuel Barroso, předseda evropské komise:

"Evropská unie je hlavním obchodním partnerem Brazílie. Rád bych zdůraznil, že do členských zemí Mercosuru teď míří víc evropských investic než do Ruska, Indie a Číny dohromady.

S Brazílií chtějí obchodovat všichni

Zájem obchodovat se zemí, která patří mezi nejrychleji se rozvíjející trhy má přitom spolu s Evropou skoro celý svět. „Jsme rozhodnutí posilovat vztahy s Brazílii ve všech oblastech - včetně politické spolupráce, obrany, obchodu, turismu a energetiky,“ prohlásil například Abdullah Gul, turecký prezident. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Podobnou strategii jako Brazílie, zvolila i další jihoamerická země, Argentina, která se zaměřila na mobilní telefony. „Poptávka na domácím trhu prudce roste. Naším cílem je uspokojit ji pomocí práce místních lidí,“ tvrdí Débora Giorgiová, argentinská ministryně průmyslu. Argentina v poslední době rovněž omezila dovoz hraček, léčiv nebo koženého zboží. Dalším cílem ochranářské politiky bude podle analytiků podle vzoru Brazílie půda.