Lesy by mohly na tendru vydělat, přesto nad nimi visí Damoklův meč

Praha - Státní podnik Lesy České republiky by v příštím roce mohl od vítězů tendru na lesnické práce a prodej dřeva získat takřka sedm miliard korun, tedy o více než 500 milionů korun více než letos. Zatímco letos Lesy ČR prodávaly kubík dřeva v průměru za 1 278 korun, průměrná cena nabídnutá vítěznými firmami pro příští rok činí 1 441 korun. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) si chce výnosnost tendrů ještě prověřit. Pokud by se objevily pochybnosti, nevylučuje, že soutěže zruší.

Jednoznačným vítězem obřího tendru je podle neoficiálních výsledků společnost Less & Forest. „Výsledky se dále ještě prověřují, v současné době probíhá práce hodnoticích komisí, které hodnotí jednotlivé nabídky,“ podotkl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Smlouvy s vítězi tendru státní podnik uzavře až poté, co bude mít na stole zprávu hodnotitelů. Podle dřívějších informací by se s uzavíráním mohlo začít v polovině listopadu.

Vítězové tendru budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Vítězné firmy budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

Svatopluk Sýkora
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Soutěž je postavena na takzvaném senátním systému. Při něm je založen pětiletý cyklus a v každém roce se bude soutěžit na jedné pětině jednotek. Už v nynější soutěži jsou kontrakty rozděleny na jeden rok až pět let. Na tendru – po silné kritice minulých výběrových řízení – spolupracovala i Transparency International. „Celkově si myslím, že tendr byl připraven nediskriminačně a v souladu s nejlepší praxí,“ míní zástupce Transparency International David Ondráčka.

Bendl nevylučuje zrušení tendru

Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a LČR kritiku odmítli a tendr označili za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu.

Po nástupu Petra Bendla do čela resortu se nicméně karta obrací. Nový ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz nevyloučil, že tendr zruší, pokud se objeví pochybnosti, že by stát mohl na prodeji dřeva tratit. I on tendr považuje za transparentní, vadí mu ale masivní vítězství jedné firmy, která už na uklidnění menších dřevařských firem prohlásila, že na všechno svými kapacitami nestačí a že bude nutně potřebovat subdodavatele.

„To je jedna z věcí, nad kterou zvedám prst, a určitě se o tom budu bavit s panem premiérem, jak on to vidí, do jaké míry má ministerstvo zemědělství takovouto věc podpořit, či nikoliv,“ reagoval Bendl. Ministr nyní čeká na vyjádření expertů, kteří tendr a jeho výsledky vyhodnotí.

Vydáno pod