Americký sen energetické firmy Enron skončil bankrotem

Washington – Zpočátku to všechno vypadalo jako klasický příběh o naplnění amerického snu. Z malé provinční firmy Enron se postupně stal globální hráč na energetickém trhu. Její zakladatel Kenneth Lay byl vychvalován jako inovátor energetického trhu, rozdával miliony na charitu, přátelil se s americkými prezidenty a členům Kongresu pravidelně přispíval na kampaně. Dne 2. prosince 2001 ale přišel šok. Enron kvůli účetním podvodům vyhlásil bankrot, který se tehdy do dějin zapsal jako největší firemní bankrot v dějinách USA.

Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů. Ti, kteří dostatečně nerozložili zdroje svých penzijních plánů, přišli také o peníze na důchod. Z důchodových účtů takto zmizely více než dvě miliardy dolarů.

Obchodní komoditou Enronu byl plyn a elektřina

Všechno začalo v roce 1984, kdy Lay převzal vedení Houston Natural Gas. Tu o rok později spojil s firmou InterNorth a zformoval Enron, jehož hlavní obchodní komoditou byl plyn a elektřina. Během patnácti let udělal z firmy sedmičku v žebříčku Fortune 500 s ročním obratem přes sto miliard dolarů. V té době byl Lay oslavován jako „mesiáš“, patřil k vysokým podnikatelským kruhům a netajil se svými styky s prezidentem Georgem Bushem. Lay byl od vzniku Enronu předsedou správní rady a zároveň generálním ředitelem, tedy nejvyšším manažerem společnosti.

V únoru 2001 funkci generálního ředitele převzal Jeffrey Skilling, který se jí ale již v srpnu nečekaně vzdal. Brzy začaly vycházet najevo účetní podvody. Enron nejprve přiznal, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotil své účetnictví o více než 600 milionů dolarů. Akcie Enronu navíc klesly pod dolar, firma tak vyhlásila bankrot. Cílem podvodů bylo zachování vysokých cen akcií Enronu, z nichž měli šéfové firmy díky motivačním programům vysoké bonusy. Nejprve se do účetnictví zanášely ještě neuskutečněné obchody, později se zakládaly dceřiné firmy, které na sebe braly různé obchodní závazky. Zakrývaly tak skutečnou zadluženost Enronu.

Skandál firmy vyvolal šok na Wall Street

Skandál tehdy vyvolal šok na Wall Street a odstartoval vlnu podobných případů. Smutně proslulým se stal Layův výrok „můžu upřímně říct, že jsem ještě nikdy neměl z Enronu tak dobrý pocit jako nyní“, jenž pronesl tři měsíce před tím, než vyšla najevo obří díra v účetnictví firmy. Krach Enronu překonal až bankrot WorldComu z roku 2002 a několik dalších obřích bankrotů z krizových let 2008 a 2009. Federální porota u soudu v Houstonu v květnu 2006 shledala Kennetha Laye vinným z podvodu a zločinného spolčení, Lay však dva měsíce nato náhle zemřel, a případ byl odložen. K více než čtyřiadvaceti letům vězení byl odsouzen další bývalý šéf Enronu Jeffrey Skilling, který teď ale čeká na nový rozsudek. Symbolickou tečku za případem učinila letos v červnu vdova po bývalém šéfovi firmy Linda Layová, která urovnala dlouholetý spor s organizací Enron Creditors Recovery Corporation.