Sněmovna schválila dotační programy v zemědělství

Praha - Sněmovna dnes schválila dotační programy v zemědělství a rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond by měl hospodařit s částkou 39,3 miliardy korun, což je o více než čtyři miliardy korun méně než letos. Na dotační programy má směřovat téměř 197 milionů korun.

V případě dotačních programů přijal zemědělský výbor doprovodné usnesení, v němž doporučil ministru zemědělství, aby navýšil některé programy. Peníze by se měly najít v pozemkovém fondu. Sněmovna letos schválila příslušnou změnu zákona, která umožní navýšit rozpočet ministerstva právě o 1,1 miliardy právě z tohoto fondu.

Výbor doporučil ministrovi přidat například 60 milionů korun na podporu včelařství, dalších 17 milionů na podporu vybraných hřebčínů nebo 100 milionů do nákazového fondu. Celkem 30 milionů korun by mělo podle doporučení poslanců z výboru směřovat také na podporu mimoprodukční funkce rybníků.

Poslanci dnes také schválili rozpočet SZIF na příští rok. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. Z peněz fondu jsou kromě výplat dotací například finančně podporovány vývozy některých komodit do třetích zemí. Fond také zprostředkovává intervenční výkupy přebytků a spravuje národní značku kvalitních potravin Klasa.