Dolar hýbe trhy

Washington - Dolar motá hlavu komoditním i akciovým trhům. Nejvíc na něj doplácí zlato, jehož cena se ve středu propadla o sto dolarů za trojskou unci. Dnes však cena zlata mírně stoupla, a to především díky mírnému poklesu dolaru. Silnější dolar se ovšem nepromítá jen do ceny zlata, hýbe také s cenami ropy. Ty už klesly zhruba o pět procent. Investoři už nedůvěřují ani drahým kovům: kleslo zlato, stříbro i platina.

Dluhy v eurozóně, posilující dolar, ale i rozhodnutí ropného kartelu OPEC poprvé po třech letech navýšit denní limit těžby na 30 milionů barelů – to vše se negativně odrazilo v cenách ropy. Oslabily i kovy s větším průmyslovým využitím – například cena zlata se po několika letech propadla pod 200denní klouzavý průměr. Hodnota zlata je nyní 1585,38 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu).

„Drahé kovy jsou velmi náchylné k reflektování pohybu měn na měnových trzích, čili pokud máme prostředí, kde silně roste americký dolar, tak komodity mají tendenci klesat, protože jsou právě v americkém dolaru nenominovány,“ říká Jiří Rypeček, analytik X-Trade Brokers.

Krátkodobě je závislost zlata i ropy na dění ve světové ekonomice vysoká, v delším horizontu ale ztrácí aktuální dění na důležitosti. Průměrná cena ropy je letos nejvyšší v historii, zlato stále stojí třikrát víc než před pěti lety.

O dalším vývoji bude rozhodovat hlavně schopnost evropských politiků poradit si s dluhy. Situace na trhu s ropou je složitější. Kromě ekonomického růstu ji může kdykoli ovlivnit případné embargo ropy z Íránu, po kterém volají některé evropské země.

Silný dolar (zdroj: ČT24)