Moody's snížila rating Slovinska, Rakousko jej uhájilo

New York/Lublaň - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service srazila hlavní devizový rating Slovinska o jeden stupeň na známku A1. Agentura v noci na dnešek uvedla, že pokud by Lublaň musela poskytnout další podporu tamnímu bankovnímu systému, znamenalo by to větší tlak na státní finance. Moody's Slovinsku současně udělila negativní výhled ratingu, tudíž by jej mohla ještě snížit. Hlavní úvěrový rating Rakouska pak agentura ponechala na nejvyšším možném stupni AAA.

Závazky Slovinska hodnotí konkurenční ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch Ratings o jeden stupeň výše, konkrétně známkou AA-minus. Podle Moody's by jedním z důvodů k dalšímu snížení ratingu mohlo být zhoršení podmínek financování vlády. Příčinu agentura vidí v přetrvávající úvěrové krizi v zemích se společnou evropskou měnou.

David Marek, Patria Finance

„Slovinský bankovní sektor je vystaven potenciálním ztrátám v souvislosti s evropskou dluhovou krizí a existuje riziko, že tyto ztráty by v důsledku toho musel nějakým způsobem sehnat stát, respektive doplnit kapitál do slovinských bank.“  

Fitch o ratingu Slovinska rozhodne až v lednu

Už minulý týden agentura Fitch přeřadila rating Slovinska do režimu pozorování s možností jeho snížení. S revizí hodnocení chce být hotova do konce ledna. Slovinsko přitom bylo v roce 2007 nejrychleji rostoucí zemí eurozóny. V dalších dvou letech však zemi tvrdě zasáhla globální finanční krize, což byl přímý důsledek závislosti Slovinska na exportu. Za rok 2009 se hrubý domácí produkt snížil o osm procent.

Lublaň
Zdroj: Isifa/Rex Features/Lizzie Shepherd

Ve třetím čtvrtletí vykázala slovinská ekonomika po roce hospodářského oživení pokles o 0,5 procenta. To znamená, že země má nakročeno k další recesi. Zda se jí vyhne, nebo ne, se ukáže začátkem příštího roku po zveřejnění dat za čtvrté čtvrtletí 2011.

Moody's potvrdila rating Rakouska na nejvyšším stupni AAA

Moody's potvrdila úvěrový rating Rakouska na nejvyšším možném stupni. Navíc výhled je stabilní, což znamená, že agentura v dohledné době žádnou změnu ratingu nechystá. Upozornila však, že pokračující dluhová krize v eurozóně pro Rakousko stále znamená riziko.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

„Rating Rakouska na stupni AAA má nyní stabilní výhled. Stále více ale závisí na tom, kdy se vyřeší krize v eurozóně,“ uvedla agentura. Dluhová krize podle ní už začala negativně ovlivňovat i jádro eurozóny, do kterého patří i Rakousko. „Rakouská ekonomika je sice závislá na eurozóně, ale dá se říci, že vývoj na ekonomickém i politickém poli v Rakousku je srovnatelný s Německem,“ říká David Marek ze společnosti Patria Finance. 

Vánoční Vídeň
Zdroj: ČT24